Kecsketúrós, spenótos, csalános pite
Hozzávalók:
A tésztához (patè brisee):
1 1/4 csésze liszt,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál cukor,
1/2 csésze (12.5 dkg) hideg vaj,
1/8 - 1/4 csésze jéghideg víz.
A töltelékhez:
1/2 kg kecsketúró (én készítettem),
4 db tojás,
10 dkg csalán hajtás, vagy csúcs,
20 dkg spenót,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
ízlés szerint só.
Díszítésnek paradicsom karikák.
A tésztához a víz kivételével, mindent keverőedénybe teszek és addig dolgozom vele, amíg a vaj és liszt darabosra áll össze. Ekkor annyi vizet csurrantok hozzá, hogy kemény tésztát kapjak. Általában a kevesebb vízmennyiség elég, lisztfüggő. Korongot formázok belőle és nylon zacskóba téve legalább 30 percre hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a tölteléket.
Miután elkészült az aludttej, felfőztem túrónak és lecsepegtettem, beraktam egy nagy porcelántálba. Hozzáütöttem a tojásokat, sót és a reszelt fokhagymát.
A csalánt és spenótot laskára daraboltam, majd ezt is hozzáforgattam a túró töltelékhez.
180 fokra előmelegítem a sütőt.
Előveszem a hűtőből a tésztát és akkorára nyújtom, hogy egy 25 cm-es torta formát úgy kibéleljen, hogy az oldalára is elég legyen. Nem kell sütőpapír és zsiradék sem a tortaformához, mert a tészta elég vajas.
Kibélelem a tésztával a tortaformát és beletöltöm a túró tölteléket. Paradicsomkarikákkal díszítem a tetejét.
Az előmelegített sütőbe csúsztatom és kb. 45 percig sütöm. Ha a teteje elkezd barnulni, készen van.
JÓ ÉTVÁGYAT!