2019. jan 24.

Hajdina kása

írta: P.Gabriella
Hajdina kása

img_8330.JPG

Nagyon kedvelem a hajdinát. Mind íze, mind hatásai kedvenccé tették. Mikor megfő, roppanós még a külső héja, de belül lisztes, simító érzésű. Testet, lelket melengető.

A vénák és elágazásainak zavaraiban segít. Rusznyák István profeszor a '30.as évek elején fedezte fel a benne lévő P-vitamint, ami a hajszálerek áteresztő képességét javítja. Rutin tartalma miatt csökkenti a hajszálerek törékenységét, javítja a mikrokeringést, a vér sűrűségét kedvezően befolyásolja és csökkenti a vérrögök (trombusok) kialakulását. Magjából őrölt liszt nem vált ki lisztérzékenységet.

Prof. dr. Rácz-Kotilla Erzsébet

TGy magazin XVII. évfolyam 10. szám

 

HAJDINA, POHÁNKA

Ehetõ lisztes magjai miatt termelik. Nagy a rutintartalma. Roboráló hatású. A kozmonauták étrendjében is szerepel. Pörkölt magját megõrlik, palacsintát, ropogós vékony kekszeket készítenek belõle. A hajdinadarát levesekbe teszik. A teljes magból kását készítenek.

Temesvári Gabriella - A gyógyító konyha II.

img_8312-collage.jpg

Még evés előtt kimentem egy hófürdőre a kertbe...nagyon üdítő és jó érzés keírtett hatalmába. Erősnek éreztem magam és csak úgy buzgott a vér az ereimben. 

A mák ízletes és tele van jobbnál jobb életerő anyaggal. Nyolcszor több kálciumot tartalmaz, mint a tej és meg van benne a felszívódásához szükséges foszfor és magnézium is. Telítetlen zsírsavat, linolsavat, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot, magnéziumot és B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin és niacin tartalmaz. Nagyszerű csontritkulásra, vérnyomás csökkentésre, növeli a szellemi teljesítőképességet, egyensúlyba hozza a koleszterin szintet és a telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.

 img_8329.JPG

Egy nagy maroknyi hajdinát csipet sóval megfőztem 10 perc alatt. Egy kis kockára vágott almát tettem a tetejére, megszórtam egy evőkanál mákkal, egy kis vanilíával és megloccsantottam egy kis tejjel.  

Egészségedre!

Szólj hozzá

Konyha Gyógyítás