Melegítő italok 9. - Dakaó
Igen, megint egy szóösszetétel. Datolya és kakaó = Dakaó.
A karácsonyi ünnepkör régi alkotó eleme a datolya...emlékkszem, hogy minden karácsonykor volt a fa alatt a narancs, manadarin, banán gyümölcse együttes mellett még aszalt füge és datolya. Nagyon szerettem és szeretem most ezeket.
Ma nem volt kedvem tejes italt inni, de a kakaó nagyon hívogatott és megint hűl le a levegő, úgyhogy a fűszerek és az erős paprika is belefért.
Dakaó
Hozzávalók:
Kb. 5 dkg datolyamassza,
csipet mézes puszedli fűszerkeverék,
1 teáskanál kakaópor,
csipet csili,
5 csepp pecsétviaszgomba tinktúra,
1 pohár meleg, tisztított víz.
Mindezt a mixerbe tettem és legnagyobb fordulaton simára kevertem. Kb. 10 percig. Kellemes csípős és mosolyt csalógató ital lett. Mindjárt elindította a melegséget belül. Befűtés előtt kellemes hőtermelő.