2018. aug 04.

Mini almás pite

írta: P.Gabriella
Mini almás pite

img_6213.JPG

Sok hullott almám volt, ezért készítettem belőle pitét. Ez a fajta a savanykás, lédús, borízű, aminél nincs jobb a kompóthoz és a pitéhez. Ez az adag kettő normál vagy négy csemegéző embernek elég. 

img_6214.JPG

Mini almás pite

2-4 főre (14 cm átmérőjű formához)

(a tészta dupla adag, felét lefagyasztottam)

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt,

csipet só, 

1 evőkanál méz,

7 dkg jéghideg vaj, kockákra vágva,

1 tojás,

1 kávéskanál vaníliás cukor.

Hozzávalók a töltelékhez:

3 db alma, megmosva, gerezdekre vágva, héjastul,

1 teáskanál gyömbér por,

1 teáskanál fahéj, 

csurgatásnyi méz a tetejére.

Összeállításnál 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Minden hozzávalót a tésztához, keverőedénybe tettem és a robotgéppel gyorsan kidolgoztam. Lehet villával is dolgozni. Kézzel ne nyúlj hozzá, csak ha nagyon muszáj! Miután egynemű lett, a hűtőben hagyom állni 30 percig.

Kivajazom és lisztezem a formát,majd félreteszem. Lisztezett felületen négy részre osztom. Kettőből lapos korongot nyomok és műanyag dobozba téve lefagyasztom. A következőt kerekre kinyújtom, úgy hogy túl érjen az edény szélén. Megszórom morzsával az alját és erre halmozom az előre összekevert almát,mézet, gyömbért és fahéjat. A következő kinyújtott kerek lappal befedem és a széleit összenyomkodva visszahajtogatom. Közepére kereszt alakú nyílást vágok, hogy a keletkező felesleges gőz eltudjon távozni. 200 fokra előmelegített sütőbe dugom és fél óra alatt ropogósra sütöm. Langyosra hűtve szeletelhető.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Konyha