Mini almás pite
Sok hullott almám volt, ezért készítettem belőle pitét. Ez a fajta a savanykás, lédús, borízű, aminél nincs jobb a kompóthoz és a pitéhez. Ez az adag kettő normál vagy négy csemegéző embernek elég.
Mini almás pite
2-4 főre (14 cm átmérőjű formához)
(a tészta dupla adag, felét lefagyasztottam)
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt,
csipet só,
1 evőkanál méz,
7 dkg jéghideg vaj, kockákra vágva,
1 tojás,
1 kávéskanál vaníliás cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
3 db alma, megmosva, gerezdekre vágva, héjastul,
1 teáskanál gyömbér por,
1 teáskanál fahéj,
csurgatásnyi méz a tetejére.
Összeállításnál 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Minden hozzávalót a tésztához, keverőedénybe tettem és a robotgéppel gyorsan kidolgoztam. Lehet villával is dolgozni. Kézzel ne nyúlj hozzá, csak ha nagyon muszáj! Miután egynemű lett, a hűtőben hagyom állni 30 percig.
Kivajazom és lisztezem a formát,majd félreteszem. Lisztezett felületen négy részre osztom. Kettőből lapos korongot nyomok és műanyag dobozba téve lefagyasztom. A következőt kerekre kinyújtom, úgy hogy túl érjen az edény szélén. Megszórom morzsával az alját és erre halmozom az előre összekevert almát,mézet, gyömbért és fahéjat. A következő kinyújtott kerek lappal befedem és a széleit összenyomkodva visszahajtogatom. Közepére kereszt alakú nyílást vágok, hogy a keletkező felesleges gőz eltudjon távozni. 200 fokra előmelegített sütőbe dugom és fél óra alatt ropogósra sütöm. Langyosra hűtve szeletelhető.