Kovi ubi lé
Ennél üdítőbb nyári italt elképzelni is nehéz! Egészséges, rendbe rakja az emésztést. A fermentálás ősi tartósítási mód. Természetes savanyítás. Tejsavas erjesztés. Lactobacilusok tömkelege. Enzimben gazdag. Nemkell hozzá más csak egy kenyércsücsök.
Az uborka hűsítő, tonizáló hatású. Ez még plusszban hozzájárul jóérzésünkhöz és egészségünkhöz.
Kovászos uborka és lé készítése
Hozzávalók:
nagyobb uborka, hosszában kétszer bevágva,
só,
kapor,
forró víz,
kenyércsücsök.
Alulra teszem a kaprot, ráhelyezem a bevagdosott uborkákat, megszórom sóval (kicsit mindig többet teszek rá, mint előre gondolnám), ráhelyezem a kenyeret és leöntöm forró vízzel. Kistányérral letakarva, meleg helyen, nem tűző napon, érlelem kb. 3 napot. A kenyeret óvatosan leemelem a tetejéről, kiveszem a kaprot ls hűtőbe teszem. Ahogy fogy az uborka, mindig iszom a többletté vált levet is.