Ganodermás túrós pogácsa
A Ganoderma lucidum, vagy pecsétviaszgomba tulajdonképpen a halhatatlanság gombájaként emlegetik. Ezért Édesanyámnak, aki nem szereti az édeset, ebből készítettem ünnepi, szülinapos "tortát". Itt találhatsz többet róla.
Hozzávalók:
500 g fehér tönkölyliszt,
400 g tehéntúró,
100 g juhturó,
200 g vaj,
200 g zsír,
2 db tojássárgája,
30 g élesztő,
1 mokkáskanál méz,
20 g só,
kenéshez a két tojásfehérje, pecsétviaszgomba spóra és őrölt bors.
A lisztet keverő tálba rajtam és közepébe mélyedést készítettem. Ebbe morzsoltam az élesztőt, rácsurgattam a mézet és fél-egy deci langyos vizet öntöttem rá. 10 perc alatt megkelesztettem.
A többi összetevőt is hozzáraktam és alaposan összegyúrtam, majd letakartam és 20 percig hűtőben pihentettem.
Vékonyra nyújtottam a tésztát és az egyik felét bekentem a kikevert tojásfehérjével és meghintettem őrölt borssal. Ezután ráhajtottam a tészta másik felét. Újra kinyújtottam és ismételtem az előzőeket, de bors helyett a pecsétviaszgomba spórával szórtam meg. Végül kinyújtottam ujjnyi vastagra a tésztát, és kicsi likőrös pohárkával kiszúrogattam. Tojásfehérjével megkentem a tetejüket. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. 10 perc pihentetés után sütőbe tettem és 25 perc alatt készre sütöttem.