Csalán leves
Nem tudom ti hogy vagytok, de én már tűkön ülök, arra várva, hogy kiszabadulhassak az erőbe, a kertbe vagy kiránduliba mehessek. Egyszerűen nem győzöm kivárni, hogy a kedvenc vad csemegéim nőjenek, gyarapodjanak. Mikor ma elállt a havas eső, kimentem szemrevételezni, hogy az apróka csalánok nőttek-e már annyit, hogy használható, leszedhető állapotban legyenek. Jelentem, nőttek!
Olyan 5 centire kandikálnak ki a földből. Érezni rajtuk az erőt, az egészséget. Az én szempontból legnagyobb kincse a csalánnak a csontépítés és a vas pótlása. Emellett rendkívül rostos és laktató étel.
Kis kosárnyival, kb. egy összmarékkal szedtem belőle.
Útközben akadt egy kis kígyóhagyma is, abból is pár szálat szedtem.
Csalán leves
Hozzávalók:
egy összmarék csalán hajtás,
fél hagyma kockára vágva,
egy gerezd apróra vágott fokhagyma,
2 kisebb krumpli,
7 dl víz,
nagy kanál tejfel,
tetejére összevágott kígyóhagyma.
A hagymát üvegesre párolom kevés olívaolajon. Még finomabb ha egy darabka vajat is dobok rá. Következik a fokhagymát és éppen csak megfuttatom. Hozzáadom az alaposan megmosott csalánt és fedő alatt megpárolom, amíg összeesik. Ekkor a krumpli kockára vágva kerül bele és felöntöm a vízzel. Sózom és puhára főzöm. Ezután egy gyors turmixolás a tejföllel egyetemben és kész. Tetejére a kígyóhagyma megy. Mennyei!