Rózsás köles kása
Bálint nap környékén rájöttem már sokadszorra, hogy tulajdonképpen mindennap, akármikor tudok szerelmetes lenni. Akár egy tárggyal, akár egy emberrel. Mindenben és mindenkiben felfedezem az esztétikát, az Istenit. Mostanában éppen a legnagyobb ilyen eseményem a dob, amit hosszú vajúdás után sikerült beraknom az életembe. Az öröm mellyel megfogom és megsimogatom, a hála mellyel készítőire gondolok, a hang melyet kicsalok belőle (egyenlőre sután, szárnypróbálgatva), mind a szerelmetességet növeli bennem.
Egy egyszerű tükörtojás is emeli bennem ezt az érzést. Mellé barátnőm isteni, csípős cukkini kréme és a saját készítésű kenyér kivágott szívecskéi szívetmelengetőek.
Két éves napon érlelt, nyers rózsalekvárom jutott eszembe ma reggel. Kinyitáskor kicsapó bódító illata, édes, balzsamos íze semmihez sem fogható. Szeretet...nem hiába a rózsához is kapcsolják.
Ezzel a fenséges "lekvárral" koronáztam meg tejben főtt kölesem, amibe még ékkőként egy kocka keserű csokoládét is csempésztem. Ma jöttem rá, hogy alig érezhető kesernyés mellék íze vonz annyira a köleshez. Szeretem a keserű ízt. Mindig is szerettem. A laktató mellékhatása pedig igazán kedveltté tette nekem.