2017. okt 25.

Francia halleves (Bouillabaisse) a la Gabi

írta: P.Gabriella
Francia halleves (Bouillabaisse) a la Gabi

img_0281.JPG 

A főzésben (...) van valami varázslat: a hozzávalók megválasztásában, a keverésben, a reszelésben, az olvasztásban, a töltésben, az ízesítésben, a régi könyvekből merített receptekben, a hagyományos háztartási eszközökben. Itt van például a mozsár, amelyben anyám háziasabb célokra törte meg a tömjént, és fűszereinek, aromáinak bonyolult árnyalatait földhözragadtabb, érzékibb varázslatnak rendelte alá. Engem részben az egész műveletsor mulandósága bűvöl el; mennyi szeretetteljes előkészület, mennyi művészi tudás és tapasztalat szorul egy pillanatokig tartó élvezetbe, amelyet a maga teljességében mindig csak a kevesek méltányolnak.

Joanne Harris

hal.JPG 

Megpróbáltam utánozni a francia hallevest, így „a la Gabi” lett. Elképzeltem milyen lenne, ha tudnék belerakni kagylót, meg rákot, meg éppen az üres sáfrányos üvegem tele lenne, de nem estem kétségbe. Mert mindig is szerettem kreatívan főzni is. A kertben még mindig van harsogó zöld zeller levél, petrezselyem levél, kakukkfű. Volt a mély frigóban egy itt horgászott nyurga ponty feje, farka és két szelete. Került bele barátnémtól kapott aszalt paradicsom,

img_0277.JPG

édesanyám által Horvátországból utaztatott babérlevél. 

img_0278.JPG

 

hal1.JPG

Francia halleves a la Gabi

2 kiadós, vagy 3 szűk adag.

Nyurga ponty feje, farka, 2 szelete,

2 sárgarépa,

1 fehérrépa,

félhagyma nagyon finomra vágva,

1 gerezd reszelt fokhagyma,

 bouquet garni, azaz zeller, petrezselyem levél, kakukkfű ág és babérlevél, összekötve,

1 kávéskanál édesköménymag,

5 szelet aszalt paradicsom,

1 mini csili paprika egészben

só, bors.

Mindent beleteszek egy lábosba, felöntöm annyi vízzel, hogy kér ujjnyira ellepje és forralás után lassú tűzön főzöm, amíg a fejről lemállik a hús. Ekkor a fejet és egy kis zöldséget átpasszírozok szitán, majd visszateszem a pürét a leveshez. Még egyszer felforralom és kész. Ropogós friss kenyérrel és a csili erejével, Isteni.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Konyha