2017. ápr 11.

Kerek repkény - Glechoma hederacea

írta: P.Gabriella
Kerek repkény - Glechoma hederacea

47dfd56923feaae9c103e4a63956e994.jpg

Közeli és segítő megtapasztalást nyerhettem a kerek repkénnyel. Földi repkénynek, folyófűnek, földiborostyánnak, katonapetrezselyemnek, kerek nádrafűnek, kétikszrepkénynek, macskagödölyének, macskatöknek, pokolvarfűnek is hívják.

Éppen ideje van! Ennek is. Valami nagy tisztulás megy végbe bennem és fizikai szinten is érezhető számomra. Taknyam-nyálam egybefolyik. Mivel nem akarok még egy éjszakát fuldokolva és szortyogva és orrfújva tölteni, ezért füveket tanulmányozó emberhez méltón (persze megint "véletlenül") utamba akadt ez a növényke. Meg a bohóc orr sem áll jól. Hihihi.

Rendkívül aromás. Már sokszor használtam salátába, mert az ehető vadnövények közé tartozik. De teának még nem készítettem el soha. Itt az ideje.

dsc_0000086.jpg

Légcsőhurut, tüdő-, májbetegségek, étvágytalanság, hasmenés, vérszegénység, vizenyő, láz, száj-, sebgyulladás gyógyszerként szerepel;...

Szalai Miklós - Halimbai füveskönyv

C-viamint, vasat, rezet, foszfort, potassiumot és antioxidánsokat tartalmaz. Már az első kortyoknál éreztem szárító hatását a számban. Teljesen felfrissítette a szájüregemet. Ajánlom öblögetésre is. 

 Ha azonban valaki valamely fájdalom miatt a tüdejében szenved, amikor először kezdi érezni a tüdejében a fájdalmat, úgy hogy a fájdalom a torokra is átterjed, és hangja rekedtségét okozza, vegyen repkényt és valamennyivel több bazsalikomot, és ennél is több kempferiát: e füveknek a tálat harmadáig kell megtölteniük, és amikor megfőttek, szűrje át egy kendőn, majd pedig vegyen szerecsendiót, amennyit csak bír, és galangagyökeret, harmadannyit, körtefa fagyöngyét, kétszer annyit, mint a szerecsendióból, és törje ezeket porrá, ezt a port főzze a legjobb borban egy új edényben, hogy a bor harmadával meghaladja ebben az edényben a mondott port. Amikor ezt megtette, forralja fel ezt port a borban újólag valamennyi méz hozzáadásával, és adja hozzá az előbb mondott főzetet úgy, a borból kétszer annyi legyen, mint a vízből, és így igya ezt mértékkel étkezés előtt, evés után azonban annyit, amennyit a hozzáadott borból inni akar, de előbb egy felforrósított acéllal melegítse fel, és csak utána igya.

Szent Hildegard

 Dioszkoridész két erényt ad e növénynek. Az egyik, hogy negyven napon át iva elűzi a csípőfájást. A második, hogy hat napon át iva elűzi a sárgaságot. Ha így akarom használni, borban kell a füvet főzni és meginni. Az újabb mesterek a test belső és külső bajaira használják. Meleg száraz tulajdonságú. Ezt Fuchs a keserűségből és égetésből bizonyítja, ami bizonyos mértékben a leveleken és virágokon érezhető. Megnyit és tisztít. A leveleket és a virágokat használják, a gyökeret Dioszkoridész semminek tartja. Az égetett víz nagyon jó elzáródott májra, sárgaságra, vesekőre, megrekedt hószámra, rossz levegőre, tüdőbajra, rózsacukorral 14 napon át iva.

Egyesek azt mondják, hogy e fű vízben főzve megállítja a vörös vérhast. A mondott fű borban főzve és megiva mozgatja a húgyot, megnyitja az elzáródott májat és lépet, az égetett víz hasonló erényű. A repkény alapvető szer vesekőre és homokra, hajtja a húgyot, főzve és beáztatva. Egyesek égetett borba áztatják, 2 kanállal adnak belőle, s borókát is tesznek hozzá. Aki akar, más szereket is adhat hozzá, amelyek kihajtják a homokot és a húgyot és szétőrlik a követ, mint porcikafüvet, bakfüvet, fodorkákat …, korpafüvet, zsurlót, veronikát, borostyánt, édeskömény, petrezselyem, iringó, földitömjén, nyírfa gyökerét. Ugyanígy, zsidócseresznyét, borostyánmagot, szamócát, barackmagot, bojtorján- és csalánmagot és hasonlókat… D. Langius Epistoláiban a következő szirupot dicséri tüdőbajra: vedd a repkény vizét vagy tisztított nedvét fél fonttal, 9 lat fehér cukrot, főzd össze sziruppá. Ebből adj naponta, s tégy hozzá rózsacukrot… A repkény borban vagy vízben főzve és ezzel gargalizálva gyógyítja a torok sérüléseit, melyek rothadástól vagy ételtől keletkeztek. A mondott főzet gyógyítja a száj más tisztátalanságait is és az asszonyok nemi részeit. A repkény nedve jó tisztátalan fisztulákra és más károkra, amiket tisztít és gyógyít. Végy négy latnyit a levelek nedvéből, negyed lat zöld rézrozsdát, keverd jól össze, nedvesíts be vele egy tépést és tedd a lukba, ez nagyszerű szer fisztulákra. Matthiolus Úr azt mondja, ha az ember a friss repkényleveleket faolajba áztatja és nyáron jó időre a napra teszi, nagyszerű szert kap kólikára és hascsikarásra. Meg lehet inni, vagy klistélyként használni.

Hieronymus Bock

Szólj hozzá

Gyógynövény