2017. már 12.

Csalános lencse

írta: P.Gabriella
Csalános lencse

20170311_183733.jpg

A csalán most nagy lattal van a tél utáni feltöltekező források között. Tisztít, feltölt. Már mindenhol megtalálod a csalán gyógyhatásairól való leírásokat.

 A csalán gyógyhatásáról már az időszámításunk előtti harmadik évszázadban is tudtak, amikor is a kígyómarás mérgének eltávolítására használták. Napjainkban számos kutatás bizonyította, hogy remekül alkalmazható húgyúti fertőzések, allergia vagy éppen premenstruációs szindróma ellen.

Kiváló immunerősítő

Kevesen tudják, hogy a csípős növény nem csupán fájdalomcsillapító hatású, hanem remek immunerősítő is. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén. Megtalálhatóak benne a karotinok is, melyek antioxidáns hatásuk mellett immunserkentők is. Végül a csalánban egy nagy adag C-vitamin is van.

Különböző kapszulák formájában is magadhoz veheted a növényből kivont hatóanyagokat, de még jobb, ha teaként fogyasztod. Forrázz le egy teáskanálnyi csalánlevelet két deciliter vízzel, majd hagyd állni öt percig. Az így elkészült teát ízesítheted mézzel, de ihatod magában is.

Allergiaűző csalán

A csalán még nem túl elterjedt, de bevált ellenszere az allergiás nátha tüneteinek. A gyógynövényben ugyanis megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid, mely gátolja az allergiás szervezetben az allergénre adott reakcióként termelődő hisztamint. Állapotod súlyosságától függően az ajánlott kezelés naponta háromszor 250 milligramm csalánkészítmény. Persze megfordulhat a fejedben, biztos olyan szerencsés vagy, hogy a csalánra is allergiás leszel. Nyugodj meg: ez az a növény, ami a legritkább esetben vált ki ilyen reakciót.

Húgyúti fertőzések ellen

Vizelethajtó hatása számos egészségügyi probléma ellen hatásos lehet. Húgyúti fertőzések esetén fokozza a vizeletkiválasztást, ami segít, hogy azzal együtt a nem kívánt kórokozók is kiürüljenek a szervezetből. Ha felfáztál, naponta egy csésze csalántea csodát tehet. Amellett, hogy enyhíti a betegség tüneteit, megtisztítja a szervezetet, ezzel gyorsítva a gyógyulási folyamatot.Amennyiben hajlamos vagy a vese- vagy hólyagkő kialakulására, ajánlott rendszeresen fogyasztanod. Így még idejében kiürülhet a homok, ami később komoly problémákat okozna.

Győzd le a premenstruációs szindrómát!

Biztosan te is érezted már menstruáció előtt, hogy olyan, mintha egy lufi lenne a hasadban. Minden kényelmetlen, minden szorít, ráadásul feszült és ingerlékeny leszel. A kellemetlen puffadásérzést a víz visszatartása okozza. Ha a menstruáció ellőtt idejében elkezdesz csalánkészítményeket szedni, illetve csalánteát inni, ezt a problémát már ki is pipálhatod.

Innen

csalan.jpg

Miközben a friss, éppen kibújt hajtásokat szedegettem, nem maradhattak el állandó követőim sem, a macskák. Érdeklődéssel szagolgatták a tál tartalmát és néztek rám, hogy "ez biztos?" A hatalmas mahónia bokrom között már nyáron észrevettem, hogy megjelent egy csipke féle, de nem tudtam beazonosítani, apró leveléről és virágáról. Igaz, időt sem nagyon szántam rá. Madárhozta bokrocska. Most, hogy más nem takargatta el - láttam meg az apró rubintokat a majdnem csupasz ágakon. Ez az igazi feltöltődés! 

Már láttam ezt az ételt spenóttal elkészítve, de spenót nincs, a csalán viszont hívogatóan kellette magát. Befelé menet még ráakadtam egy frissen tojt tojásra is, ami az ételem tetején fog landolni.

20170310_135315.jpg

Sokféleképpen elkészítettem már a csalánt és mindig meglep, hogy az emberek miért ódzkodnak tőle. Jóízű és telis-tele van jótéteményekkel.

csalanos_lencse.jpg

Ez az étel olcsó, laktató és könnyen elkészíthető.

20170311_183727.jpg

Csalános lencse

 

Fél fej hagyma, apró kockára vágva,

4 gerezd összezúzott fokhagyma,

25 dkg lencse,

két összmarék (összmarék:két kezedben elférő) csalán hajtás,

só.

Olajon megpárolom a hagymát. A fokhagymát rádobom és éppen illat eresztésig hagyom pirulni (1 perc). Beleöntöm a lencsét és felöntöm vízzel. Sózom és fedő alatt puhára főzöm, ha kell pótolva folyamatosan a vizet. Ekkor ráterítem a tetejére a csalánt és fedő alatt 1-2 perc alatt megpárolom. A csalán hamar összeesik. Óvatosan, hogy a  lencse ne törjön össze, összeforgatom és kész. Hozzá sós, ecetes vízben buggyantott tojást főztem. Én úgy szeretem, hogy folyik a belseje, ezért egy percnél tovább nem főzöm. 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Konyha Gyógynövény Ehető vadnövény