Szüreti lepény
Érik a kertemben a kék és a sárga szőlő is. Kedvenc őszi csemegém egy kelt tészta, amibe igyekszem beletenni az idény finomságait. Ennek tetejére jönnek a szőlőszemek.
Élvezem, ahogy a famozsárban összeroppannak a diófelek.
Szüreti szőlőlepény
Hozzávalók:
250 g BL 80 liszt,
250 g fehér tönkölyliszt,
0.5 dl +1.5 dl langyos tej,
20 g friss élesztő,
kávéskanálnyi méz,
100 g durvára tört dió,
1-1 teáskanálnyi apróra vágott friss rozmaring levél, csalánmag és őrölt édesköménymag,
1 evőkanálnyi só,
3 evőkanálnyi olívaolaj.
Tetejére 2 fürt kék és sárga szőlő.
A liszteket tálba rakom és mélyedést készítek a közepébe. Ebbe morzsolom bele az élesztőt, rácsurgatom a mézet és fél dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen 10 perc alatt felfuttatom az élesztőt.
Hozzáöntöm a diót, a fűszereket, a sót és az olajat. Állandóan keverve, lassan hozzáadom a maradék langyos tejet és simára, hólyagosra verem, vagy géppel keverem. 30 percig meleg helyen kelesztem.
Egy 35 x 24 centiméteres tepsit kiolajozok és ebbe belehúzogatom a tésztát. Mikor kitölti, rádobálom a szőlőszemeket, kissé belenyomogatom és amíg a tűzhely felmelegszik, 10 percig kelni hagyom. A sütőt 180 fokra melegítem és ebben kb. 30 percig sütöm a lepényt.
Jó étvágyat!