2018. sze 01.

Szüreti lepény

írta: P.Gabriella
Szüreti lepény

img_6575.JPG

Érik a kertemben a kék és a sárga szőlő is. Kedvenc őszi csemegém egy kelt tészta, amibe igyekszem beletenni az idény finomságait. Ennek tetejére jönnek a szőlőszemek.

img_6568.JPG

Élvezem, ahogy a famozsárban összeroppannak a diófelek. 

img_6574.JPG 

Szüreti szőlőlepény

Hozzávalók:

250 g BL 80 liszt,

250 g fehér tönkölyliszt,

0.5 dl +1.5 dl langyos tej,

20 g friss élesztő,

kávéskanálnyi méz,

100 g durvára tört dió,

1-1 teáskanálnyi apróra vágott friss rozmaring levél, csalánmag és őrölt édesköménymag,

1 evőkanálnyi só,

3 evőkanálnyi olívaolaj.

Tetejére 2 fürt kék és sárga szőlő.

A liszteket tálba rakom és mélyedést készítek a közepébe. Ebbe morzsolom bele az élesztőt, rácsurgatom a mézet és fél dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen 10 perc alatt felfuttatom az élesztőt. 

img_6571.JPG

Hozzáöntöm a diót, a fűszereket, a sót és az olajat. Állandóan keverve, lassan hozzáadom a maradék langyos tejet és simára, hólyagosra verem, vagy géppel keverem. 30 percig meleg helyen kelesztem. 

img_6572.JPG

img_6573.JPG

Egy 35 x 24 centiméteres tepsit kiolajozok és ebbe belehúzogatom a tésztát. Mikor kitölti, rádobálom a szőlőszemeket, kissé belenyomogatom és amíg a tűzhely felmelegszik, 10 percig kelni hagyom. A sütőt 180 fokra melegítem és ebben kb. 30 percig sütöm a lepényt. 

 Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Konyha