Zöldlé - Verjus
Leszakadt a viharban a direkt termő szőlőm nagy ága. Levágtam Gondolkodtam mire lehetne felhasználni...Rémlett, hogy tavaly olvastam a zöld szőlőről.
Tacuinum Sanitatis (1474)
A középkorban még rendszeresen használták savanyító szerként. A cibere, kovászolás és ecet mellett nagy becsben tartották.
Az éretlen szőlő leve csekély cukortartalommal,, viszont magas titrálható savtartalommal, polifenoltartalommal, illetve cukormentes extrakttartalommal jellemezhető. A verjus kedvező humánéllettani hatású; számos kardioprotektív hatású, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védőhatással rendelkező polifenol található benne. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gátolja a tumorok fejlődését. Antimikrobális.
Keleten arabul husroum, perzsául ab-ghooreh a neve.
Nyugaton az olaszok agrestonak, a spanyolok agraznak, a franciák verjusnek, az angolok verjuicenak hívják.
Egy fürtnyi zöld szőlőről leszedegettem a szemeket és kevés vízzel botturmixszal összetörtem. Szűrőn átszűrtem. A lét igazán kevés mézzel édesítettem és felöntöttem ugyanannyi vízzel. Nagyon kellemes az íze, más mint a citrom, vagy az ecet. Ajánlom nyári salátákra,