2017. aug 15.

Őselem - betegség

írta: P.Gabriella
Őselem - betegség

...a hermetikus tanok szerint anyagi testünk a négy őselem elrendeződéséből képződött, melyek DNS-ünk négy bázisát is alkotják. Hermész szerint, ha „…az elemek eltérnek az eredetileg meghatározott aránytól…az egyensúly felbomlik tűz vagy más elemek hozzáadása vagy elvonása révén…akkor betegség alakul ki” (2001, 49).

Church (2011) hangsúlyozza, hogy érzéseink és gondolataink minden pillanatban hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Church szavaival – „génjeink együtt táncolnak a tudatosságunkkal” (2011, 43).

Hermész a betegségeket nagyrészt spirituális tudatlanságra vezeti vissza, és elkülöníti az érzékek-ösztönök fogságában vergődő lelkeket a magasabb szellemi szférák felé törekvőktől. Az érzékekhez tapadó lelket „a test börtönébe záratott”-nak nevezi, akinek el kell szenvednie azt , „ami reá méretett” (2001,206). „Mert kellemes dolog éhezni azt, ami valaki testi élete során birtokol, de ebben rejlik a gonosz, ami eltereli a lélek figyelmét, mely halandó részéhez erősíti hozzá önmagát, akadályozva ezzel saját isteni részének ismeretét, és ugyanakkor irigyen a halhatatlanságra…” (uo. 63).

 

Izsó Nóra Sofia – Kozmo lélektan

 

 

A Négy a Három és a Tíz között áll; a Három az Egész, a Tíz a Minden s a kettő között van: a Teljes. Ez a Négy. De a négyes a kettővel és a hárommal együtt az idő száma. Így jelenti a négyes a teljes időt. Ezért van négy évszak: tél, tavasz, nyár, ősz. Ezért van négy korszak: aranykor, ezüstkor, rézkor, vaskor. A négy évszak és a négy korszak analógiája világos: az aranykor a tavasz, a kezdet, a virágzás - az ezüstkor a nyár, a kibontakozás, az érlelés - a rézkor az ősz, a szüret, a betakarítás, a kihűlés a vaskor, a tél, a megmerevedés, a sötétség, az alvás. A gyermekkor, az ifjúkor, az érett kor és az öregkor. A tavasz megfelel keletnek és a reggelnek; a nyár megfelel délnek, annak az időnek, amikor a Nap tetőpontjára ér; az ősz megfelel a délutánnak és nyugatnak; a tél megfelel az éjszakának és északnak. A négy évszak megfelel a négy elemnek: a tavasz a levegőnek, a nyár a tűznek, az ősz a víznek, a tél a földnek. A levegő megfelel az embernek, a tűz az állatnak, a víz a növénynek, a föld az ásványnak. A levegő - megfelel az ember isteni Énjének, a tűz a szellemnek, a víz a léleknek, a föld az anyagi testnek. Mindenképpen a Teljesség.

Hamvas Béla - Scientia Sacra

Szólj hozzá

Elemek