2017. júl 08.

Tűz - Víz - Levegő - Föld + Szeretet

írta: P.Gabriella
Tűz -  Víz - Levegő - Föld + Szeretet

korkereszt_atya.jpg

Minden egyes napom úgy kezdődik, hogy az 5 tibeti rítus előtt köszöntöm a Négy szelet és behívom a Négy elemet a Szeretet (ez az 5.) nevében, hogy hozzák a teret és engem egyensúlyba.

Ma találtam egy nagyon érdekes írást a személyiség jegyek egyensúlyba hozására. Íme:

Alasthoth Stormking: A személyiség felkészítése a mágikus munkára

A négy elem harmóniája Az elmúlt hónapokban sokan kerestek fel azzal a szándékkal, hogy nyújtsak nekik segítséget a mágikus úton való elindulásra. Én magam is gondban voltam a kezdeteknél, mert kevés olyan gyakorlati útmutatót találtam, ami hasznos tanácsokkal lát el a Munka megkezdéséhez. Ezt a rövid és egyszerű rendszerezést azért készítettem, hogy a nagyon gyakran figyelmen kívül hagyott terültekre kiterjedően is útmutatásul szolgáljon a neofitáknak a misztikus úton való elinduláshoz.

A mágikus út megkezdésére 3 szférában kell alkalmassá válni. Mind fizikai, mentális, és asztrális síkon. Ez azt jelenti, hogy a neofitának oda kell figyelnie a testének egészségére,el kell sajátítania egy könnyű meditációs módszert és szellemileg erősnek kell lennie, képessé kell válnia az energiák irányítására és önmagának uralására. Egy dologgal azonban nem szoktak a grimoire-ok foglalkozni: ez pedig a személyiség kiegyensúlyozása. Ez is elengedhetetlen fontosságú a Munka során, hiszen nem elég tisztában lennünk a gyengeségeinkkel és a személyiségünk hibáival, hanem mindezeket a hibákat ki kell küszöbölnünk, hogy ebben az érelemben is erőssé válhassunk. Itt elsősorban figyelembe kell vennünk önmagunkat. Nem mássá kell válnunk, mint amivé születtünk, hanem az adottságainkból ki kell hoznunk a lehető legtöbbet azzal, hogy tökéletesen önmagunkká válunk. A nagy vallások, köztük a Kereszténység is a tiltással operálnak, mintsem inkább a cselekvésre ösztönöznének bennünket. Ahelyett, hogy megtanítanák nekünk, hogy miképpen legyünk „jók”, azt tanítják, hogy hogyan ne legyünk „rosszak”. Azok, akik a mágia és spiritualitás felé fordulnak pedig megtalálják magukban a képességet arra, hogy a cselekedeteikben hogyan bontakoztassák ki a saját szellemiségüket és személyiségüket ahelyett, hogy elfojtanák azokat valamilyen dogmatikus etikai rendszer miatt. Valójában az ember amikor eljut egy spirituális szintre, megérti, hogy nagyon kevés dologban választhat szabadon. Ezen kevesek között pedig minden ember mindenképpen megválaszthatja, hogy az önképe szerint jó legyen vagy rossz. Aki eddig eljut és szellemileg egészséges, az biztos, hogy a „jót” fogja választani, ez egyértelmű. Ezért választjuk mi a spiritualitást.

A pogány és boszorkány gondolkodás egyes elemei egészen az ókori Hellászba nyúlnak vissza. Egy Empedoklész nevezetű filozófus volt aki először vallotta az univerzumban a Négy Elem harmonikus kölcsönhatását a filozófiai téziseiben. A mágus, vagy boszorkány elsőszámú feladata megérteni az őt környező világot és feltárni a természet rejtett törvényeit, esetenként pedig uralni, irányítani azokat az akaratának megfelelően. Ehhez pedig először azonosulnia kell a természet harmóniájával és csak az után lesz képes érdemben felülírni a dolgok működését. Ennek értelmében pedig a természet, a Négy Elem harmóniáját önmagában, az elméjében és az életében is fel kell állítania. Ez az útmutató ennek bevégzésére szolgál. Elöljáróban még annyit, hogy ez a „grimoire” még nem ír le semmilyen mágikus tevékenységet, helyette az itt közreadott rendszer felkészíti a neofitát a mágikus tevékenység elkezdésére. És mivel a szilárd alapok letétele minden szinten elengedhetetlen, ajánlatos kimagasló figyelemmel és fegyelemmel végezni az itt leírtakat.

1. A személyiségünk kiismerése:

Az ember nagyon gyakran rejtély önmaga számára. Mi magunk sem értjük minden esetben, hogy mit miért csinálunk. Ez elsősorban azért van, mert általában dolgokat nem az akaratunk fényében csinálunk, hanem valamilyen beidegződés vagy külső hatás miatt. Ez az évek során elfedi és megrongálja az igazi személyiségünket és eltávolít attól, hogy önmagunk legyünk. Az első dolog, amit ez ellen tehetünk, az, hogy önreflexív tevékenységgel (párbeszéd saját magunkkal), meditációval és személyiségteszttel, tehát külső-belső tevékenységekkel feltárjuk a személyiségünk rejtett oldalait, hogy egy teljes, egész képet kaphassunk saját magunkról. Ez a legkézenfekvőbb és leghatalmasabb fegyverünk a „sors vasfogai” ellen.

Az a tapasztalatom, hogy a meditációk és önreflexív tevékenységen kívül a leghatásosabb módszere ennek egy aszcendens horoszkóp elkészítése. Bár ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Én amikor ebben a szakaszban jártam négy különböző személyiségtesztet csináltam. Egy 200 kérdéses pszichológiai tesztet, amihez egy pszichológus segítségével jutottam hozzá, egy grafológiai tesztet, egy numerológia tesztet és egy interneten ingyenesen megcsinálható aszcendens horoszkópot. A tapasztalatom ezekkel a tesztekkel az, hogy valójában mindegyik ugyanazt a személyiségképet adta ki, természetesen kicsit eltérő elbeszélésben és más területekre kihangsúlyozódva. Viszont ebből az a tanulság, hogy a neofita akármelyiket csinálja is meg, működni fog. A lényeg a megértés és felismerés élménye. Hiába csinálunk egy tesztet, ez még önmagában nem elegendő. Az eredményt meg kell értenünk, valamelyest magunkra kell ismernünk benne, meg kell vitatnunk magunkkal. Ha ezt megtesszük, akkor fel fogjuk ismerni a bennünk rejlő lehetőségeket, a személyiségünk árnyoldalait, a dolgokat, amikre fokozottan oda kell figyelnünk és arról is kapunk egy átfogó képet, hogy milyen tulajdonságok feloldásával nyílnak meg a kapuk a bennünk lévő lehetőségek felé.

Kötelező jegyzeteket készíteni, megszűrni a személyiségünket leíró szöveget, külön csoportosítani a „jó” és „rossz” tükröket, továbbá külön következtetni azokra az aspektusokra, amiket meg kell változtatnunk önmagunkban!

Ez egy hosszú és nehéz munka. Nincs olyan ember, akinek ne lennének hibái, így ha olyan következtetésre jutunk, hogy nekünk nagyon kevés hibánk van, akkor célszerű sokkal mélyebbre tekinteni, mert valószínű, hogy illúziókba kergetjük magunkat. Nagyon gyakran igen nehéz szembenézni magunkkal, a hibáinkkal, a kudarcainkkal. Viszont ez mindenképpen megtérül még annak is, aki nem szándékozik mágikus praxisba kezdeni és ez után a gyakorlat után megáll. Ha lelkiismeretesen és nagyon szigorúan végezzük ezt el magunkon, akkor egészen biztosan rengeteget fogunk ebből profitálni.  

2. A személyiség mágikus tükreinek elkészítése:

A tulajdonságokat be kell sorolni 3 csoportba, figyelembe véve az egyes tulajdonságok elemi aspektusait (Föld,Víz, Tűz, Levegő)! 1. legdurvábban előforduló tulajdonságok. 2. gyakran előforduló tulajdonságok, 3. előforduló tulajdonságok. A "két tükör" létrehozása mindenkinek a szabályos lelki térképe, ami a mágus elsődleges fegyvere és tudásának alapvető biztosítéka. Az ebbe való bepillantás csak beavatottaknak engedélyezett. Ezek a tulajdonságok és gyengeségek kiszolgáltatottá tehet minket más emberekkel szemben, ha nem őrizzük ezt a személyes titkot kellőképpen.

A csoportosítás során két tükörnek kell lennie: az egyikben a jó tulajdonságokat kell csoportosítani, a másikban a rosszakat a fent leírt szempontok szerint!

Eme csoportosítás rendszerének kulcsa a következő (Franz Bardon nyomán):

Fekete tükör (a jellem vermei):

A bölcsesség vermei:

TŰZ: mindennemű indulatosság, így féltékenység, gyűlölet, harag stb.

LEVEGŐ: könnyelműség, túlbecsülés, kérkedés

A megértés vermei:

VÍZ: közömbösség, flegmaság, kőszívűség, engedékenység, hanyagság, szégyenlősség, ingatagság, akaratosság

FÖLD: sértődöttség, lustaság, lelkiismeretlenség, nehézkesség, búskomorság, rendszertelenség

Fehér tükör (a jellem erényei):

A bölcsesség erényei:

TŰZ: tevékenység, lelkesedés, elhatározottság, merészség, bátorság

LEVEGŐ: szorgalom, öröm, jártasság, jószívűség, optimizmus

Megértés erényei

VÍZ: szerénység, mértékletesség, buzgóság, együttérzés, nyugalom, megadás, gyengédség

FÖLD: kitartás, tiszteletadás, lelkiismeretesség, alaposság, józanság, pontosság, felelősségérzet

Természetesen nem elég pusztán megalkotni ezeket a tükröket, hanem a jövőben úgy is kell élni, hogy a rossz tulajdonságok ne érvényesülhessenek. Erre nem szándékozom itt útmutatást adni. Ez mindenkinek legyen az első „mágikus” próbája. Lényeg a harmónia elérése: nem lehet egy elemre vonatkozólag több rossz tulajdonságunk, mint jó!

3. A rossz tulajdonságok oldása:

Itt van egy táblázat, ami lehetővé teszi a rossz tulajdonságok ellensúlyozását:

Probléma Eleme Oldása
arrogancia föld levegő vagy víz
depresszió víz tűz
csökönyösség föld levegő vagy víz
döntésképtelenség levegő tűz v. víz
düh tűz víz v. levegő
egykedvűség föld tűz
elhízás föld tűz
erőszakosság tűz víz v. levegő
felelőtlenség levegő föld
figyelemhiány levegő föld v. tűz
függőség víz tűz
halogatás levegő föld v. tűz
hangulathullámzás víz levegő v. föld
hevesség tűz föld
lustaság föld tűz
mánia tűz levegő
önellentmondás víz föld
önutálat víz tűz v. föld
pletykálkodás levegő víz
szétszórtság levegő tűz v. föld

A módszer gyanánt avatatlanoknak valamilyen elemi meditáció javasolt. Vegyünk 4 tárgyat, ami a 4 különböző elemet jelképezi (Pl.: gyertya, kő, pohár esővíz, füstölő stb.). Nyugodjunk le, kerüljünk transzállapotba, majd kísérjük figyelemmel ezeket a tárgyakat. Próbáljunk a meditációs állapotunkba megérteni az anyag elemi jellegét: milyenek ezek az elemek? Mi ezeknek a bölcsessége? Hogyan viselkednek, mik a tulajdonságai? Ha úgy érezzük, hogy már valamelyest értjük ezeket az elemeket, akkor az adott problémákat sorra vehetjük (napi egyet!), meditációs állapotban beazonosíthatjuk őket egy, a probléma elemét szimbolizáló tárggyal, majd a kiolthatjuk őket gondolatban a problémát oldó elem szimbolikus tárgyával. Ha jól csináljuk, ez segít megszabadulni az adott problémától. De ha képesek vagyunk kapukat nyitni és lehívni az elemi erőket és hatalmasságokat, akkor őket is megkérhetjük, hogy segítsenek a személyiségünk harmonizálásában. (Ezt viszont csak és kizárólag gyakorlattal rendelkezőknek javaslom és semmilyen felelősséget nem vagyok hajlandó vállalni az esetleges következményekért!)

Amúgy rengeteg módszer létezhet ennek a táblázatnak a hasznosítására. Mint ahogy különbözőek vagyunk, különböző módszerek lehetnek alkalmasak számunkra a célunk elérésére. Mindenkinek, aki mágikus tevékenységekbe kezd, kreatívnak kell lennie és képessé kell válnia eldönteni és megtalálni a számára legjobb módszereket!

thumb_tiszaboi_teremtes_jelkep.jpg

 

Szólj hozzá

Természet Elemek