Hűsítő, nyári uborkaleves
Van egy régóta használatos, bevált hideg uborkaleves receptem, ami eddig még mindenkinek az ízlését elnyerte. Már legalább húsz éve készítem. Amellett, hogy rendkívül üdítő ebben a kánikulában, tele van vitaminokkal és ásványi sókkal, amit frissen fogyaszthatunk el. A fűszerek csoda erejéről nem hiszem, hogy sokat kell beszéljek...
Fő összetevője az uborka, ami tonizál, felfrissít. Én jobban szeretem a befőznivaló félét, mert ízletesebb.
A fűszerek adják a lelkét a levesnek. Petrezselyem, kapor, bazsalikom, sóska és borágó.
Recept:
4 személyre
6-7 db kockára vágott befőznivaló uborka, vagy egy kígyó,
300 g natúr joghurt,
300 g tejföl,
Fél-fél csokor petrezselyemzöldje és kapor (apróra vágva),
1 gerezd zúzott fokhagyma,
negyed fej apróra vágott hagyma
8-8 db sóska levél és borágó levél (szeletelve),
2 ág bazsalikom,
1 evőkanál méz,
1 kávéskanál só,
1 evőkanál citromlé,
ízlés szerint bors.
Az összes összetevőt bedobom egy turmixgépbe és összepürésítem kb. 5 perc alatt. Hidegre teszem. Közben keményre főzök fejenként 1 tojást. Ezt a leves tetejére rakom tálaláskor. Díszítheted borágó virággal is. Nagyon finom az íze.
Jó étvágyat!
Képek - google