Csáffin
Tudom, hogy elég furi nevet adtam ennek az ételnek. Van egy jól bevált muffin receptem, amit még az USA-ból hoztam haza. Kiadós, laktató és nagyon széleskörűen variálható.
Persze a "cs" az elején a csalán miatt van. Máffin - csáffin. Szeretek új szavakat kitalálni és élvezni a hangzását. A csalán meg amúgy is lenyűgöz. Olyan pihe-puhán tud megbújni a fák, bokrok alatt, vagy egy védett sarokban! Szép smaragd színe - ami főzésnél még erőteljesebb lesz - pedig a harsogó életet juttatja eszembe. Ehhez az ételhez is először kimentem a kertbe kora reggel, mikor már pirkadt és szedtem két összmaréknyi csalán hajtást.
Forró vízzel leöntöttem és pár percig hagytam összeesni, közben meg-megemelintve. Nem kell sokáig a vízben hagyni, hogy ne ázzanak ki értékes hatóanyagai. Beraktam a turmix gépembe a vízből kiemelt csalánt és fél csészényi olajjal összepépesítettem.
Közben összekevertem a száraz hozzávalókat. Csészét használok a mérésre. Ez kb. 2.5 dl-es edényt jelent. Az igazi reggeli muffin tartalmas magoktól, korpától, aszalt gyümölcsöktől, vagy fűszernövényektől.
Hozzáraktam a nedves összetevőket és habverővel, később egy fakanállal eggyé dolgoztam a masszát. Nem kell túl soká keverni, csak éppen amíg összeáll. Általában savanyú tejfélét jó használni,mert ettől még magasabbra emelkedik sütés közben, ahogy a sütőporral reakcióba lép. De most nem volt itthon se kefírem, se joghurtom, se aludttejem, így egy kis tejföllel gazdagítottam a masszát.
Csáffin
Hozzávalók:
1 1/2 csésze liszt,
1/2 csésze zabkorpa,
2 1/2 teáskanálnyi sütőpor,
1/2 evőkanál só,
2 ek. magkeverék (tök, len, szezám, napraforgó),
1 tojás,
1 dl tejföl,
2 összmarék csalán a fentiek szerint pépesítve,
1/2 csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj,
10 dkg apró kockára vágott füstölt sajt,
kb. 2 dl a csalán forrázó vizéből.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy máffin sütőformát kiolajozok és félre teszem. A száraz összetevőket tálba teszem és összekeverem. Belerakom a nedves és fennmaradó hozzávalókat és egy habverővel a tojásnál kezdve jól összedolgozom. Ha nehezen meg, akkor fakanálra váltok. Annyi vízzel engedem fel közben, hogy méz állagú legyen a massza. Evőkanállal szétosztom a sütőformába és 25 percig sütöm.
Finom teával, kitűnő reggeli.
Jó étvágyat!