2017. jan 31.

Gyertyaszentelő, Tűzszentelő Boldogasszony Ünnepe

írta: P.Gabriella
Gyertyaszentelő, Tűzszentelő Boldogasszony Ünnepe

avagy hogyan látom és élem én.

ostara_winter.jpg

A Gergely-naptár szerint február 2-án ünnepeljük. Nekem fontos ez tény, mert van egy olyan érzésem, hogy valaha nem ekkor volt. Akit mélyebben érdekel a dolog, az igénybe veheti pl. a Naptár konvertálót ehhez.

imbolc-e1483564343425_jpg_optimal.jpg

A keltáknál Imbolc Ünnepe is ezen a napon van.  Persze ez is a Gergely-naptár szerint. A Julián-naptár szerint  ez a nap (febr. 2.) január 20-ára esik. Ez azért érdekes, mert nemrég láttam egy előadást Molnár V. Józsi bácsitól, ahol is elmondta, hogy a fák ébredése január 20-a körül van. Ez nem egy pontos naptári időpont, hanem egy megfigyelésen alapul, ami független a naptáraktól és az embertől.  Ilyenkor megduzzadnak a rügyek és elindul a fákban a nedvkeringés. 

dtkne_gyertyamarto08.JPG

Hová is akarok kilyukadni? Gondolkozzunk! Csak ide. Az ősi népek és ahol megvan még ennek a szerepe is, tudták mit miért ünnepelnek. A kereszténységben ez az Ünnep Urunk bemutatása. Ilyenkor gyertyát szentelnek, amit aztán lényeges napokon használnak fel az év során. A gyertya Jézus - A FÉNY teste. 

gyertyaszentelo-nagyboldogasszony.jpg

Urunk...azaz Jézus. Mi is történt a keresztény egyház szerint ezen a napon? A Világ Világosságának bemutatása. Kitör a Fény. A növényekben is felbuzdul az életerő, éppen úgy, mint az emberben. Elindul a belső tűz. Várom a Kikeletet, búcsúztatom a telet. Magokat rendelek, elültetem őket bent a melegben, reményt adva így a jövőnek. Már gondolkodom a kerten, a virágokon. Eljön az enyhülés. Minden ünnepünk az ősök megfigyelésein alapszik. A keresztény egyház, csak átemelte a saját ünnepei közé az ősieket. Jézus tanításai tiszták és fontosak. 

bridgid_walks_the_land_wtermark_copy.jpg

Hálásak lehetünk ezért, mert legalább töredékeiben megmaradt némely ősi ünnepünk. Már csak azt kell pontossá tenni magunkban, hogy nekünk mit jelent ez az ünnep...és a többi is. Hogyan ünnepeljük? Jelent ez nekem bármit is?

hoviragcim-e1483527516543.jpg

Igen, jelent. Mert bennem is felébredt az a bizonyos belső tűz. Próbálok együtt rezdülni a természettel, mégha nem is sikerül mindig, A világ elvonja az én figyelmem is. De újra és újra visszatérek, mert megerősít és értelmet ad. Felébreszti bennem  azokat a női erőket, amiket A Boldogasszonyi energia is támogat ilyenkor. Ekkor szokás volt nagy tüzet is rakni. Összefonódik a farsang végi (Farsang farka) szokásokkal is. Kisze-baba égetés, télbúcsúztatás A régi ember sokat ünnepelt. Ez tette élővé az életét. Táncolt énekelt, tapsolt nagyokat és ezzel tette élhetővé a hétköznapok egyhangúságát. Erőt merített az ünnepekből. Barátnőimmel ilyenkor összegyűlünk és gyertyát merítünk, öntünk. Lassan elindul ennek az időszaknak a virága, a hóvirágnak a bújása. Ezzel is jelezve, hogy el kezdett élni a Természet. Nálam még nem látszik.

20170131_091802.jpg

De a Mária-könnye liliom már igen.

Boldogasszony ünnepeink Ősrégiek. Tehát számomra Gyertyaszentelő Boldogasszony egy ébredés a téli álomból. A teremtett világban elindul az életerő.

Te hogyan indítod?

GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY ÖRÖM ÜNNEPE.

Ezt a meglátást nagyon szépnek találom. Ha van kedved Kattints rá és olvasd el!

brigid2.jpg

Utólag találtam, érdekesen egybecseng az általam meglátottakkal: 

Gyertyaszentelő A gyermekágyas asszonyt és gyermekét fenyegető veszedelmeket elhárító, bűnöktől megtisztító isteni láng Európa „barbár” részén is megmelengette a szíveket. A Napot szülő, szent lángot őrző Brighidre, a szülő asszonyok védnökére pompásan illett Gyertyaszentelő Boldogasszony palástja, az Imbolc napi tisztító tüzeket helyettesíthette a szentelt gyertya lángja. A többértelmű „új” keresztény ünnep nemcsak alkalmatosan esett egybe Brighid „születésnapjával”, Imbolc-kal, s a fáklyás Februa-ünnepségekkel (ráadásul a hónap istennőjének, Junónak védnöksége alatt!). Az egyház azokra is gondolt, akik „tudták a csíziót”. Február 2-a „megkeresztelésével” a luniszoláris naptárat is megszentelte, a karneváli duhajkodásnak is kegyes színezetet adott. E nap ünneplésének ősi oka ugyanis a luniszoláris kalendáriumban rejlik. Ha húsvét a lehető legkorábbi időpontra, március 22-ére esik, farsang húshagyója február 3-ára kerül és gyertyaszentelő lesz a vigiliája, negyvenhat nappal, azaz alig több mint másfél holdhónappal a húsvéti sódar megszegése előtt. Mert ennyi volt a nagyböjt hossza valójában. Amint egy XVI. századi tréfás versezet írja a Farsang és a Böjt párviadala kapcsán:

„Mikor Czibere bán beszáll az Bánságban,

Koncz vajda haragszik, dúl-fúl haragjában,

Mert nincs tisztessége az negyven hat napban.”

Jankovics Marcell - Jelkép-kalendárium (részlet) Gyertyaszentelő

Szólj hozzá

Boldogasszony Természet Istennő Ünnep Gyertyaszentelő Imbolc