2016. okt 02.

Olvasós/Imádságos Boldogasszony - Október 7.

írta: P.Gabriella
Olvasós/Imádságos Boldogasszony - Október 7.

szuzanya_rozsafuzer_kerettel.jpg

A Rózsafűzér Királynőjének is hívják. 

saint_dominique_murillo.jpg

A rózsafüzér használata viszonylag későn került a keresztény hagyományba. A legenda szerint Szent Domonkos a 13. század legelején fegyvert kért a Szűzanyától a dél-francia albigens eretnekek elleni küzdelemhez (akiket katharoknak hívtak és talán nem is voltak annyira eretnekek?), de ehelyett rózsafűzért kapott.Azért rózsa, mert állítólag préselt rózsaszirmokból sodort koszorút a Szűzanyának. A rózsa a szeretet jelképe. Nagyon nagy erejű mester növény.

olvasos_boldogasszony.jpg

Ez az októberi nap is szorosan kapcsolódik ősi istennőnkhöz, akit a katolikus egyház –Szent Gellért javaslatára – Szűz Máriával azonosított. Az Olvasós Boldogasszony ünnep eredete 1571-re - vagy akár sokkal régebbre - nyúlik vissza, amikor a nyugati hatalmak tengeri csatára készültek a török ellen. Miközben az egyesült keresztes hadak Lepantónál küzdöttek, addig V. Piusz pápa a Vatikánban a rózsafűzért imádkozta. Egyszer csak egy látomás jelent meg számára, amiben tudtára adták, hogy a nyugati hatalmak nyerik meg a csatát. A pápa a győzelem emlékére hirdette meg a Rózsafüzér királynőjének ünnepét.

0e3220213_1399919368_womens-small-group.jpg

A dominikánus szerzetesek először 1475-ben alakítottak olvasó társulatot Kölnben. Ezt követően már Kolozsvárott 1496-ban is megjelent ez a társulat, sőt a dominikánus templom melletti kápolnában egy rózsafüzér kápolna is épült. Az olvasóimádság magyarul először a 16. század elején íródott Gömöry-kódexben tűnik fel. Ott a fehér rózsakoszorú az örvendetes olvasók jele, a veres a fájdalmasaké, a dicsőségeseké pedig az arany színben pompázik.

A nagy vallási kultúrákban is megtalálható az imafűzér: pl. Mala, Tesbih, Rózsafűzér...

vilagossag-rf.jpg

Sokáig nem értettem, hogy mire való  ez a monoton imádkozás. Csak forgatták és forgatták és mormoltak és mormoltak mellé. Felnőtt fejjel megértettem, hogy ez a fajta imádkozás, nagyon mély meditatív állapotba viszi az imádkozót. Mihály napon (ami nemcsak Mihály Arkangyal ünnepe) Gábor arkangyal megmért minket, felírta könyvébe a jó tetteinket és a rosszat isarchangel_gabriel_tsalenjikha_fresco_georgia_14th_c.jpg. Aki egyensúlyba jött (felismerte mit mulasztott el és mit tett meg, miben vétkezett, milyen jó és rossz cselekedete volt) az most megszeretné őrizni ezt. A Boldogasszonyság egy lelkiállapot. Ez a Mária/Boldogasszony nap az ima, az imádkozás erejéről szól. Az imádság ereje megtisztít és a számadott ember megerősíti magát hitében. A hittel mondott ima ereje olyan nagy, hogy életünkben megteremtődik a fizikai létben is. Az ima csoportok, vagy csak pár ember imájának ereje még nagyobb. Jézus így mondta: 

Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek a földön minden dolog felől, a mit csak kérnek, megadja nékik az én mennyei Atyám.

Mert a hol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.

Máté 18:19-20 

www_tvn_hu_b829eb1b20153be1f31b3c78e4005e51.png

 

Istenben, az egyetemes békében nincs többé mit kérnünk, az egyetemes szeretetben nincs többé kire vagy mire féltékenykednünk, az egyetemes igazságba érkezve elképzelhetetlen bármiféle ítélkezés bárkivel vagy bármivel szemben. Ezért imádkozni az imádságért: bűnösök és szentek közös kiáltása itt a földön, és a kérés nélküli ima jók és gonoszak számára talán nem egyéb, mint egy pillantást vetni az asztalra, mely öröktől fogva terítve áll az atyai ház udvarán. Ennél az asztalnál – Jézus isteni ígérete szerint – nem lesz többé se ellenség, se barát, se vér szerinti rokonság, se szülő, se feleség. Mindenki mindenkije lesz mindenkinek, áthatva az Atya, a Fiú és a Szentlélek egyetemesen beteljesült ígéretétől. Ennél az asztalnál mindenkinek akad egy szék, s mindenki a maga eleve kijelölt, ezerszer áldott helyére kerül – annyi vita, helycsere és zűrzavar után.

Pilinszky János - Imádságért (részlet)

rozsafuzer.jpg

 

Natália nővér 1986. évi látomása:

"Ismét megláthattam Magyarországot jövendő fényességében. Láttam, hogy népe káromlás nélkül él, szüntelen buzgalomban a mennyei javak iránt. Azt is láttam, hogy ezt A MEGÚJHODÁST EGYETLEN DOLOG TETTE LEHETŐVÉ: az ország mennyei Pátrónájára való teljes ráhagyatkozás, a belé vetett mélységes hit és bizalom, s az őt ünneplő és hirdető kultuszok terjesztése NEMCSAK AZ ORSZÁGBAN, HANEM AZ EGÉSZ VILÁGON. Ősi kiváltsága: A MÁRIA-TISZTELET volt boldogságának forrása."

 

Szólj hozzá

Boldogasszony Ünnep Hit