2016. júl 10.

rózsa - Rosa

írta: P.Gabriella
rózsa - Rosa

virag_8.jpg

Szív nyitogató szépsége, bódító illata, ehető gyümölcse/bogyója elbűvöl és mind gyógyír is. Nem hiába használta Kleopátra is Antonius meghódítására. Térdig rózsában csábította el. :)

Hatásai: vértisztító, fertőtlenítő, összehúzó és sebgyógyító hatású, idegerősítő és nyugtató, szélhajtó, hűtő, gyulladás, illetve tűztúlsúly csökkentő.Immunrendszer erősítő.

Az "angyalok ajándéka", mint gyógyhatású növény is ismert volt. A rózsaolaj egyike a legmegbízhatóbb gyógyító anyagoknak, a rózsavíz nemes íze pedig az ételekben érvényesül. A rózsabor a régi Perzsiából származik; rózsavízzel készül az édes szultánkenyér. A szirmokat egykor dzsemek, ecetek és piték ízesítésére használták; napjainkban e különleges csemegéket újra felfedezték.

Lesley Bremness - Füveskönyv

Idén kipróbáltam főzés nélkül készíteni a rózsa tonikot. Nem tettem mást csak tiszta vízbe szórtam az illatos vörös rózsaszirmokat és a napon hagytam állni. Mennyország mikor kinyitom! Bőrre kenve, vagy spriccelve sokáig kellemes illatú marad. Vitalizálja a bőrt, kisimítja  a ráncokat és egyben aromaterápiában is részesít. :)

rozsalekvar.jpg

Tavalyi napon érlelt nyers rózsalekváromból még mindig van kettő kis üveg. Én ebből fogom kipróbálni a szultán kenyeret. 

rozsa.jpg

 Lélektani hatás: Megnyugtat ellazít, felszabadít. A kibillent lélek egyensúlyát helyreállítva támasztja meg. Megtisztítja a szívet az indulatoktól, irigységtől, féltékenységtől, gyűlölködéstől, rosszindulattól. Az elme zavaros gondolatait, görcsös félelmeit, lehangoltságát szünteti. A megbékélés és a kellemes hangulat megteremtésében segít. Fokozza a szeretet, az elfogadás, a megbocsátás és a tisztelet érzését, segíti a tisztességes létezést. Növeli a nemi vágyat.

javas.hu

Szólj hozzá

Gyógynövény