Lilahagymahéj - citromhéj tea-tonik
Mióta tudomásom van róla, ha van itthon bio citromom és lilahagymahéjam, elkészítem ezt a tonikot és iszom. Golenya Ágnes ajánlotta még, én meg kipróbáltam.
1 pohárba teszek 1 lilahagyma, külső, száraz héját és egy kifacsart biocitrom héjának (belső hártyájaval együtt) felét. Vízzel leforrázom. Hagyom állni 10 percet és iszom.
Lilahagyma héj
A különféle flavonoidok közül a vörös- és sárgahagyma melléktermékei nagy mennyiségű antocianint és kvercetint tartalmaznak, amelyeket nagy koncentrációban találtak a hagymában (Chadorshabi et al., 2022). Annak ellenére, hogy a hagymahéj több flavonoidot tartalmaz, mint a belső ehető részek, főzés előtt eltávolítják és kidobják. A hagyma külsõ rétege, amely különösen magas kvercetint tartalmaz, a zöldség teljes flavonoid tartalmának több mint 80%-áért felelõs. Ezenkívül a húsos pikkelyhez képest, ahol a teljes kvercetin 53%-a dominál szabad formában, a száraz hagymahéj változatosabb kvercetin összetételt tartalmaz. Élelmi rostok, fruktánok, flavonoidok és alk(en)il-cisztein-szulfoxidok jelen vannak a hagyma különböző részeiben, amelyek ipari feldolgozáson mentek keresztül, és pozitív hatással vannak az emberi egészségre (Benítez et al., 2011). Eközben ezek a hagyma melléktermék-töredékei hasznos komponensek, különösen antioxidánsok olcsó, természetes és hozzáférhető forrásaként hasznosíthatók (Crnivec et al., 2021; Nile, Gansukh és mtsai, 2021)….
…Számos tanulmány szerint (Curti et al., 2017; Nile és mtsai, 2017) a kvercetin jelentős hatással van számos betegségre, beleértve a csontritkulást, a szívkoszorúér-betegséget, a köszvényt, az allergiákat, az asztmát, az ízületi gyulladást, a rákot és a szívkoszorúér-betegséget. betegség. A vöröshagyma héját a rák, az oxidatív stresszel összefüggő funkcionális rendellenességek, a szív- és érrendszeri és neurológiai betegségek, valamint a mikrobiális növekedés megelőzésében hozták összefüggésbe, mivel jótékony biokomponenseket tartalmaz (Chadorshabi et al., 2022). A hagymahéj biokomponensei erős antioxidáns jellegűek.
Citromhéj
Javítja a csontok egészségét.
Kezeli az oxidatív stresszt.
Kiüríti a toxinokat a szervezetből.
Csökkenti a rák kockázatát.
Csökkenti a koleszterint.
Megakadályozza a szívbetegségeket.
Fenntartja a szájhigiéniát és az egészséget.
Elősegíti a fogyást.
Immunrendszer erősítő.