2016. aug 07.

Tapasztalatok a tönköly búzáról (Triticum spelta)

írta: P.Gabriella
Tapasztalatok a tönköly búzáról (Triticum spelta)

a17.jpg

Összegyűjtöttem egy csokorra valót, arról, hogy miért is jó a tönköly búza?

 

A tönkölybúza (Triticum spelta) búzafaj, amely a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban a megváltozott táplálkozási szokásoknak köszönhetően ismét nagyobb figyelmet kap, így termesztése és fogyasztása reneszánszát éli.

 Állítások szerint a legrégebbi tönkölybúza maradványokat a Nílus-völgyéből ásták ki, amelyek a Kr. e. negyedik évezredből származnak. Ám a legvalószínűbb elképzelés szerint a növény az Alpok vidékén keletkezett. Az újkőkor legkorábbi kultúrrétegeiből, a szalagkerámia időszakból nem kerül elő tönköly a Maas és az Elba közötti területekről. A feltehetően legidősebb tönkölyleletek az újkőkorból származnak, többek között az Ulm közelében levő Feder-tó és Jülland középső vidékéről. A tönköly, mint jelentős területet elfoglaló gabona csak a késő bronzkor óta mutatható ki Európában. A Kaukázus déli peremének településeiből származó, eddig ismert legrégebbi tönkölyleleteket a Kr. e. VI. évezredre becsülik. Az egyik elképzelés szerint itt van ennek és több rokon fajnak is az őshazája. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a jógikus óind kultúrában és az esszénus közösségekben. Hazánkba a feltevések szerint a Dunán folyó kereskedelem révén jutott el. Magyarországon a 19. század végéig termesztették, majd lassanként feledésbe merült. Helyét egyre inkább új, nemesített, nagyobb terméshozamú és könnyebben betakarítható búzák vették át. A tönköly áll legközelebb a ma termesztett búzához.

Wikipédia

a32.jpg

 TÖNKÖLY, AZ ŐSI ÉS EGÉSZSÉGES GABONA 

(Rákattintva olvashatsz róla)

Saját tapasztalataim, mind háziasszonyként, mind gazdaként nagyon pozitívak. Már több éve használom a tönköly lisztet kenyérnek. Szaftos, zamatos, dióízű kenyeret lehet belőle sütni. Nagyon laktató és könnyen emészthető. Már a kenyér dagasztása is élmény, mert állaga kicsit darabos és egyáltalán nem ragacsos.

Termesztése annyira egyszerű, hogy még egy gyermek is képes rá. Kipróbáltam szántott, boronált és megműveletlen területen is. Elmondhatom, hogy lekaszált füves területre kiszórva is szárba szökkent. ...és hozott termést is. Kinyomja a tarackot és a szokásos gyomokat. Persze ezeket sem tekintem ellenségnek, hanem nagytudású segítőknek. :) Minden egyes terület fajtán, ugyanannyi volt a hozam. Hosszú tenyészidejű és még októberben - sőt tavaly novemberben! -, is lehet vetni. Augusztus közepére érik be. Eddig nem tapasztaltam betegségét, vagy kártevőjét. Nagyon ellenálló fajta. Aratás után sem támadja meg rovar, a tárolás alatt. Gyökerei fellazítják a talajt. Jövőre a boronált területre (szántás nélkül) kukoricát vetünk.

Vittek már tőlünk búzafűlének csíráztatásra is. 

Most nagy része a falu MAGbankjába kerül tovább szaporításra.

Szólj hozzá

Gazdaság Konyha Gyógyítás