2024. már 29.

Napi gondolat

írta: P.Gabriella
Napi gondolat

580ac578-6bce-4e59-b9fe-4307b505db03.png

Ha az ősállapotokat mértékként, avagy tájékozódási pontként tartjuk szem előtt, a káoszhoz való viszonyulásunkat a rend fogalma fejezi ki legjobban.​
A káosz és a rend fogalompáros igen sok mítosz kiinduló pontja, és bátran állítható, hogy az embernek, mint kozmikus lénynek is bizonyos fajta tájékozódási alapja.
Számomra a Káosz és a Rend úgy függ össze, mint, ahogy egy matematikai rendszerben bármely locus meghatározása csak a koordináta, vagyis egy viszonyítási rendszeren keresztül lehetséges.
Ezek segítségével mint tájékozódási lehetőséggel, mind saját magunkhoz, mind a környező világunkhoz való bonyolult viszonyunkkal, ugyanis könnyebben képzelhető el az önmeghatározás lehetősége.
​Az alkotás tekintetében ( Hermész Triszmegisztosz megnevezése: varázslat, ami azonos eredetű a művészettel) Hamvas Béla*mintegy gyakorlati receptet kínálva így ír:……” Mit kell tenni? A tüzeset a földtől és a könnyűt a nehéztől el kell választani. Az elválasztásban a tudás éppen olyan fontos, mint a szenvedély"
A fontos tehát az, hogy az ember, ( vagy az alkotó) pontosan határozza meg a saját ki- és hollétét.

Borgó György István Csaba Képzőművész - Kaotikus Rend

Minden paradigmaváltásnál fontos szerepet játszik a Káosz. Mert tudva tudjuk, hogy innen fakad minden és ide is tér meg.

 

Szólj hozzá

Mágia Káosz Bölcsesség