2023. ápr 07.

Tojásírás margójára

írta: P.Gabriella
Tojásírás margójára

Ki az író?

 7c1f98cf-94ab-4736-99c6-0adc91fd5b10.jpeg
Ma megindult a lég velem, és ilyenkor érdekes gondolataim támadnak. Ebben segítségemre volt barátnőm reggeli kerdése is, amire azonnal tudtam a választ.  

Látván a “húsvéti tojásokat” ??? - ezt mondjuk már nem is értem… -, elkezdtem gondolkodni a hímes tojáson és az írott tojáson. Vajon mi különbség lehet a kettő között? Van-e? 
Ilyenkor persze nem tudom megmondani, hogy miért kell ezzel foglalkoznom, de bejött. 

003c29dd-a1b8-447c-a62e-6d4a8c15fdd3.jpeg

Hímes tojás. 

Azt hiszem túlságosan nem kell ragoznom a dolgot, mert szép magyar nyelvünkből és régi hagyományainkból azonnal kiderül. A hímes tojást a hímeknek készítették a nők. Szerelemből, kötésből, jót kívánva. Jött a fíú, locsolt veder vízzel, aztán kapott érte hímes tojást…. 
Ugye eddig egyszerű. 
Vajon mindig így volt?
Milyen régi ez a hagyomány?  

Nahát számomra ez az érdekesebb oldala az egésznek.  

1e2965d7-f617-4feb-8c61-a7a54d2cce6c.jpeg

Írott tojás

Nekem mindig is azonnal a rovás jutott eszembe erről. Amikor előszór láttam a legrégebbi gyűjteményekből mintákat, akkor be is bizonyosodott számomra, hogy ez az. Nagyon megszerettem. Lassan azt is átéreztem, hogy milyen erő van abban, ha írom a tojást. A viasz illata, az égő gyertya lángja, a fából, veszzőból készült kesice, és aztán a természetes, növényi festéklében színtkapó tojás egy mese. Egy olyan mese, melyet az író rak rá. Az ő meséje. 

0429befd-6221-400d-a929-a35dccdb48fc.jpeg

De ki az az író?

A NŐ (bár úgy látom egyre gyakoribb, mikor Férfi írja, ő is lehozza).

Í - R Ó

A rovásírásban az i azt jelenti - Isten. 

Í-RÓ = Isten Ró.

Mikor egy leány/nő (fiú/ferfi) leül kezében a hófehér tojással és az olvasztott, illatos méhviasszal elkezdi húzni a vonalakat, akkor el van varázsolódva. Veszi az adást. Isten üzenetét rakja rá. Javítom, mert így jobban tetszik: Istenanyáét. És nőként vagy átadja egy fiúnak/férfinak szeretetből, vagy az író megtartja magának. Hisz a tavaszi rituális mosdást már így is megtette, nincs szüksége a “locsolkodásra”. Szűzi tisztává vált, aki érdemes arra, hogy a hófehér tojásra rárója Istenanya küldeményét. 
Azt hiszem eztán még jobban fogok figyelni, mi kerül ki a kezem alól, Gyümölcsoltó Boldogasszonykor, ami is a Tavaszi Napéjegyenlőségkor van. Ez a tavasz kezdete, az Új indítása. 

2daaab4a-1b04-4fd6-9e7b-5ccee1f67f38.jpeg

Azt csak úgy zárójelben jegyzem meg, vajon a könyv Írók és az újságÍrók! közül, hány tudja átadni az Isteni üzenetet a betűkön át? 

Szólj hozzá

Boldogasszony Istenanya Rovás Gyümölcsoltó Tavaszi napéjegyenlőség