2022. már 04.

Uadzset - Wadzset

írta: P.Gabriella
Uadzset - Wadzset

e91e701b-f843-4225-92d0-f6fedf050e84.jpeg


UADZSET - WADZSET

Égtájakhoz tartozó:

Dél - Nehbet
Észak - Uadzset
Nyugat - Szahmet
Kelet. - Neret

bc324af2-09a4-4184-9653-25feddd6746f.png
Uadzset kobraistennő az ókori egyiptomi vallásban. Eredetileg a predinasztikus korban fontosnak számító Dep városának helyi istensége, azé a városé, ami később a róla elnevezett Per Uadzset város része lett, amit később a görögök Butónak neveztek el. Később egész Alsó-Egyiptom védőistennője lett.
Védelmező istennőként gyakran Ré fején összetekeredve ábrázolták, hogy védje a főistent. Ebből a képből alakult ki Uadzset és a napkorong közös ábrázolása, az ureusz, ami a fáraók koronáján szerepelt és fontos védelmező szimbólum volt. Felső- és Alsó-Egyiptom egyesítése után alakja nem olvadt egybe a Felső-Egyiptomot védelmező keselyűistennőével, Nehbetével, annak ellenére, hogy hasonló funkciót töltöttek be; Nehbet csatlakozott Uadzsethez a koronán és együtt lettek az egyesített Egyiptom védőistennői. Együtt „Két úrnő”-ként emlegették őket.
Uadzset a földhöz kötődő istennő volt, és kígyó formában ábrázolták, rendszerint kobraként, ami gyakori azon a területen, a későbbi korokban kígyófejű vagy ureuszt viselő nőként is ábrázolták. Egy korai ábrázolása papirusz köré tekeredő kígyó, a predinasztikus korból.

Ő az Ureusz, aki elűzi a sivataglakókat szájának tűzleheletével. a Lángok Úrnője,Udzsat a kobraistennő, aki tűzköpő kígyóként Alsó-Egyiptom koronájának a védelmezője.

Szólj hozzá

Istennő Predinasztikus Egyiptom