2021. feb 23.

Borscs

írta: P.Gabriella
Borscs

9524626b-73c2-470f-9c2f-1b5a30282e34.jpeg 

Bevallom, szerettem volna húsmentesre készíteni ezt a szívmelengető, földerejű levest, de nagyon hiányzott volna a füstös íz belőle. Ezért beletettem azt a minimális szalonnát az elején. Ez van. 
Alapul Borbás Marcsi levese hozta meg a kedvet most ehhez. Csak én nem töltöttem meg marha- és füstölt hússal. 

Borscs

Hozzávalók:

5 dkg mangalica szalonna,

1-1 szál sárga-, és fehérrépa,

2 db kicsi céklagumó,

2 krumpli,

kis fej lilakáposzta 1/4-e,

1/2 üveg paradicsomszósz, vagy 1-2 evőkanál paradicsompüré,

2 gerezd reszelt fokhagyma,

1-1;evőkanálnyi zellerzöl, petrezselyemzöld és kaporzöld.

e2981a3e-641f-4105-89e7-5019cfa630e4.jpeg
Az apró kockára vágott, mangalica szalonnát zsírjára sütöttem és rázuttyantottam az apró kockára vágott hagymát. Közben julienne-re, azaz csíkokra szeleteltem a sárgarépát, feherrépát, céklát.

6ea1280b-6c0c-482e-8aa8-6413c72cec10.jpeg

Először a répákat átforgattam a lábosban és jól felmelegítettem, ezutan jöhetett a cékla. Lefedtem és közben előkészítettem a többi hozzávalót. A krumplit apróra kockáztam és bedobtam a többi fővő dolog mellé. 

ea2f93c2-1979-4782-934b-64ff2a697c21.jpeg

A kis darab lilakáposztát is a gyökerekhez hasonlóan felcsíkoztam. Ez is ment bele a levesbe. Paradicsompürével sűrítettem. Még egyszer átforgattam, majd annyi vízzel töltöttem fel, hogy egy ujjnyival legyen a zöldségek felett. Sóztam. Került bele zellerlevel és puhára főztem. Ekkor ment bele a fokhagyma és meg egyet forraltam rajta.  A mű utolsó mozzanataként petrezselyemzöld és kaporzöld fűszerezte. 
Nekem kimaradt, de az eredeti recept írja a tejfölt a végére. Úgy is isteni!

a1d39b9a-0a7b-49bd-a32e-b8db1fd38e85.jpeg

7f16d44f-23a4-44bb-8dcf-0b42f1e2a626.jpeg

Nagyon szeretem az Anna Karenina filmeket Az filmőskorból a mai napig készülteket mind láttam. De ez a 2012-es különösen kedves nekem. Egészen abban az érában találtam magam, borsccsal a kezemben.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Szólj hozzá

Film Konyha