Borscs
Bevallom, szerettem volna húsmentesre készíteni ezt a szívmelengető, földerejű levest, de nagyon hiányzott volna a füstös íz belőle. Ezért beletettem azt a minimális szalonnát az elején. Ez van.
Alapul Borbás Marcsi levese hozta meg a kedvet most ehhez. Csak én nem töltöttem meg marha- és füstölt hússal.
Borscs
Hozzávalók:
5 dkg mangalica szalonna,
1-1 szál sárga-, és fehérrépa,
2 db kicsi céklagumó,
2 krumpli,
kis fej lilakáposzta 1/4-e,
1/2 üveg paradicsomszósz, vagy 1-2 evőkanál paradicsompüré,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1-1;evőkanálnyi zellerzöl, petrezselyemzöld és kaporzöld.
Az apró kockára vágott, mangalica szalonnát zsírjára sütöttem és rázuttyantottam az apró kockára vágott hagymát. Közben julienne-re, azaz csíkokra szeleteltem a sárgarépát, feherrépát, céklát.
Először a répákat átforgattam a lábosban és jól felmelegítettem, ezutan jöhetett a cékla. Lefedtem és közben előkészítettem a többi hozzávalót. A krumplit apróra kockáztam és bedobtam a többi fővő dolog mellé.
A kis darab lilakáposztát is a gyökerekhez hasonlóan felcsíkoztam. Ez is ment bele a levesbe. Paradicsompürével sűrítettem. Még egyszer átforgattam, majd annyi vízzel töltöttem fel, hogy egy ujjnyival legyen a zöldségek felett. Sóztam. Került bele zellerlevel és puhára főztem. Ekkor ment bele a fokhagyma és meg egyet forraltam rajta. A mű utolsó mozzanataként petrezselyemzöld és kaporzöld fűszerezte.
Nekem kimaradt, de az eredeti recept írja a tejfölt a végére. Úgy is isteni!
Nagyon szeretem az Anna Karenina filmeket Az filmőskorból a mai napig készülteket mind láttam. De ez a 2012-es különösen kedves nekem. Egészen abban az érában találtam magam, borsccsal a kezemben.