Kelkáposzta smoothie
Még sosem készítettem kelféléből smoothie-t. Riasztott a levél keménysége, rostossága. Azt gondoltam, hogy szálak fognak úszkálni az italban és kel íze miatt élvezhetetlen lesz. El sem tudtam képzelni, hogy valaha - főleg gyümölccsel - ilyet fogyasszak. Aztán ennek is eljött az ideje. Azt nem mondom, hogy hatástalan volt a sok vegán oldal nézegetése, de testem is elkezdett megváltozni és igénye volt valami újra, valami építőre. Már 20 éve tudom, hogy egy idő után nagyobb gondot kell fordítani az étkezésre - ha egészségesen és erőteljesen akarod élni az életed idősebb korodban is. Mert az idősődés nem jár együtt a rozogasággal, kedvetlenséggel, motiválatlansággal. Nem ám! Igaz, ez csak egy része az egészségnek, mert amíg gondolkodásunk menetén, elavult hitrendszereinken egy jottánnyit sem változtatunk, addig miről is beszélünk? Ez munka, amire időt kell szánunk. Nem olyan, mint a súlyzózás, mert a nyugalom az alapja.
KELKÁPOSZTA
A más leveles zöldségekhez képest a kelkáposzta 100%-ban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. A kelkáposztát gyakran hasonlítják a narancshoz is, mivel nagyon gazdag vitaminokban. Egy csésze felvágott kelkáposzta 134%-ban fedezi a napi C-vitamin szükségletet, míg a narancs 113%-ban. Ezeken kívül a kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Ez a normál véralvadás, az egészséges csontok és az antioxidáns aktivitás szempontjából fontos vitamin.
Amellett, hogy gazdag vitaminokban, a kelkáposzta tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal.
Ebben a smoothie-ban van:
4 sötétzöld kelkáposzta levél, a vastag erezete nélkül, csíkokra vágva,
1 alma, kicsumázva, nagy kockára vágva (a csumát megeszem külön),
2 héjatlan banán,
1 evőkanál búzacsíra,
annyi víz, hogy kellő állagú legyen.