2019. jan 13.

Smoothie - reggeli tökös energia lökés

írta: P.Gabriella
Smoothie - reggeli tökös energia lökés

jegyzet_2019-01-13_101453.jpg

Elkezdtem kísérletezni...

Valamit tenni magam felé...

Teljesen új dolgok történnek a testemmel és ezt szeretném támogatni néhány jól összeállított étellel.

Így sikeredett ez a simára kavart lé (smoothie) is. 

img_8228.JPG

SÜTŐTÖK

Barátnőmnek hála, megint elért hozzám gyönyörű, házi nagydobosi sütőtök, ami olyan kásás, édes és földi energiákal teli, hogy öröm megvágni, sütni és majszolni, csak úgy is. Nyersen is nagyon finom. Közelébe sem jut a bolti ugyanilyen címen árult zöldséggel. Azok elég elszomroítóak víz ízűkkel, totty állagukkal. A sütőtök melegítő hatású étel, úgyhogy nem véletlen, hogy télen betárolható. 

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

De nézzük, mi mindenre jó még a sütőtök, különösen a nagydobosi sütőtök fajta értékes belső húsa: A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Innen

ALMA

Az alma kimaradhatatlan téli fogyasztású gyümölcsöm. Néha csak elropogtatok mellé pár diót, vagy mézbe mártva bővelkedem velem. Mindenképpen a magházával, héjával együtt fogyasztom (kivéve a lé, ott csak a héját hagyom rajta). 

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma. Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől. Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre: Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van. Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket. Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket. Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket. Jó, ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma. Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek. Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Innen

img_8200-collage.jpg

BÚZACSÍRA

Már régóta fogyasztok búzacsírát, savanyú tej félékbe, kenyérbe és turmixokba keverve. Nagyon jótékonyan hat.

 A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítésként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére a rendszeres búzacsíra-fogyasztást javasolja.

Élettani hatásai, összetétele

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-és trigliceridszintet. Daganatos megbetegedések kialakulását gátló anyagokat tartalmaz. A parányi búzacsíra igen gazdag antioxidánsokban. Közülük is kiemelkedik a klorofill tartalma. Kísérletek bizonyítják a klorofill mutáció ellenes hatását. A búzacsíra rákkeltő anyagokkal szembeni hatékonysága egyenes arányban van annak klorofill tartalmával. Felhasználják gyógyszermérgezések, gennyes folyamatok kezelésére, valamint rákterápiában kiegészítő szerként is. A vitaminok közül E-vitamin-és karotin tartalma kiemelkedő.

Finomliszt készítésekor mellékterméknek minősülő búzacsíra rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes fehérjeforrás és rosttartalma is említésre méltó. Mindezért, fogyasztását mindennapi étrendbe /müzli, stb./ feltétlenül javasolt beépíteni. Nem feltétlenül szükséges házilag csíráztatni a búzát, hiszen készen kapható szárított búzacsíra szinte teljesen ugyanilyen jótékony hatású.

Innen

BÚZAFŰ POR

Ez egy számomra is új kiegészítő. 

A búzafű, amit a természet multivitaminjának is neveznek, nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Kimagasló kalcium, magnézium és kálium tartalma van. Tökéletes fehérjeforrás: 17 féle aminosav található meg benne, az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafűlé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 tartalma.

A búzafű számunkra létfontosságú enzimekben bővelkedik, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás.

Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így gyenge emésztésűek is nyugodtan fogyaszthatják. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Erőteljesen lúgosító hatású.

A búzafű magas klorofill tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

A búzafű egyszerre méregtelenít és - a táplálkozási hiányosságok pótlásával - növeli az energiaszintünket. A búzafű hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja. Vitalizáló hatása annak köszönhető, hogy az egyik legkomplexebb tápanyagforrás a növényvilágban.

A búzafűlé fogyasztásának hatása minden esetben a szervezet helyes egyensúlyi állapota felé mutat, a teljes szervezet működését egyértelműen pozitívan befolyásolja. Lúgosító hatása révén a szervezet egy idő után elkezdi lebontani a felhalmozódott káros anyagokat - ezt a folyamatot hívjuk méregtelenítésnek.

Innen

Recept

Egy szelet megsütött nagydobosi sütőtököt, héja nélkül, egy almát héjastul, egy-egy evőkanál búzacsírát és búzafű-port beraktam a turmixgépbe és kb. 6 dl vízzel simára, folyékonyra kevertem. Kész. A délelőttöt minden nehézség nélkül kibírtam.

Jó egészséget!

Szólj hozzá

Ital Vegán