Melegítő italok 8. - Forró almakompót
Gyermekkorom Nagyi kedvencsége volt az alma kompót. Mindig szerettem és igényeltem Anyaként i s sokat főztem, de általában a nyári almából és nyáron, lehűtve. Az angolszászoknak van egy olyan almaboruk, amit fűszerezve, forrón isznak. Cider a neve. Ez került át Ameikába, ahol aztán az alkohol mentes változatát is kitalálták. Tulajdonképpen majdnem a mi kompótunk, csak víz helyett almaléből készítik, fűszerekkel. Tetszett, hát hazahoztam.
Forró almakompót
Egy nagy fazék (10 liter) vízhez, kicsumázva, de héjastul hozzávágtam gerezdekre vágva 5 almár és egy birsalmát. Egy narancs héját, 5 db szegfűborsot, egy rúd fahéjat és egy kiskanál mézessüteményport. Ezt addig főztem, amíg az alma megpuhult. A tűzről levéve mézzel és fél citrom levével ízesítettem, majd a kifacsart citrom maradékát is beledobtam.
Illatos, jóízű és üdítő ital.