2018. okt 13.

Gondolataim a 3 gunáról

írta: P.Gabriella
Gondolataim a 3 gunáról

d6cd096fc38a77837cd1788e56fec4d7.jpg

Az előzőekben megosztott három guna részletes leírása, értelmezése és az előadók előadása elgondolkodtatott... Ugye el is mondja az egyik előadó, Hans Christian, hogy ie. 200. és isz. 200 között valamikor alkotta meg a jógát Patanjali. Azaz nekem ez annyit mond, hogy már bőven benne jártak az apajogú társadalomban és a vaskorban. Ő egy férfi volt és köztudott, hogy a jógát a férfiak miatt hozták létre. Mert ők így tudtak, tudnak haladni a megvilágosodás felé. Kétszer sem mondom, hogy ma már valószínűleg a nőknek is segítség, mert annyira harcos társadalomban élünk, ahol már a nőkből is férfi lett (tisztelet a kivételnek). 

A fenti kép nagyon közel áll hozzám és ezt a képet azonnal tudtam értelmezni. Ott ül egy virágban három férfi (és nem a női felük!). A három férfi, a három gunát képviseli. Siva a radzsaszt, Visnu a tamaszt és Bráma a szattvát. Így egyben, ha megértjük a földi befolyásoló tulajdonságokat, elérünk a megvilágosodáshoz - ezt jelképezi a lótuszvirág. 

De itt jön a képen egy fordulat. Mert ugye ezt az egészet a Mindenség Anyja tartja kezei között. Ő aki teremt. Nekünk nőknek - vagy akár férfiaknak - miért kellene a kerülő utat választani, ha egyszerűen Istenanyához is szólhatunk? Ha kérhetjük Őt, hallhatjuk Őt? Miért kellene továbbra is a férfiak útját járnunk? 

Persze elismerem, hogy nagyon sok igazság van a három gunában és az előzőekben az oldalamon megosztott leírásokban. Sokat segít mindenkinek, hogy eszméljenek. De vannak ezekben az előadásokban nagyon korlátozó kijelentések, amik régi minták. Még ha a modernizáció mázával is kenik be, nincs benne az új energia. 

Szóval engedd, hogy elöntsön a bölcsesség, működj együtt a Felsőbb Éneddel, Isteni Önvalóddal! Hallgass rá! Ne rám! Nekem ennyi jött ezzel kapcsolatban. 

Szólj hozzá

Istennő Jóga