2018. okt 08.

Az ima ereje Boldogasszonykor

írta: P.Gabriella
Az ima ereje Boldogasszonykor

img_6830-collage.jpg

Ez is rendhagyó Boldogasszony nap volt,mint ahogy ebben az évben nagyjából mindegyik. De lehet, hogy jobb szó rá, ha úgy mondom rendhez közelítő. A rendhagyót inkább a régi minta elhagyására értem, a rendhez közelítőt pedig az új minta behozására. Bár ezekben az új mintákban is jelen van a régi, most is hasznos tudás és az, amit a mindennapi életünkben is aktívan tudunk használni. Kicsit sámán alapokra hajazva és az indián hagyományokat keresve történt meg az idei számvetős Boldogasszony nap. 

img_6807-collage.jpg

Kedves barátnőm Gyöngy nagy segítségével láttunk hozzá a csörgő készítésnek. Hogy is jön ide a csörgő? Hát úgy, hogy az ősiségben mindig a csörgővel hívták meg a szellemvilágot. Itt is ez volt a cél. Hogy tudjunk csatlakozni szellemi vezetőinkhez, segítőinkhez. Még nyáron tanultam egy mexikói sámántól, hogy a csörgők végén lévő lószőr, toll azért van, hogy így is jelezzék és megkönnyítsék a felfelé való csatlakozást. 

A síksági indiánok a legkülönfélébb csörgőket használták, és minden egyes típusnak szerepe volt.

img_6875-collage.jpg

Bal oldalt egy perui saját csörgő, jobb oldalt a könyv rajza.

A legegyszerűbben elkészíthető a tökcsörgő. A cheyenneknél a lőtt sebek gyógyításával foglalkozó varázslók felszerelésének része, ugyanakkor a kajováknál az egyik férfitársaság tánccsörgője 

img_6872-collage.jpg

Bal oldalt saját készítésű csörgő(Gyöngy által), jobb oldalt a könyv rajza.

Volt egy másik  típus, amit egyszerűen "fánk" alakú csörgőnek nevezhetnénk. A lakotáknál, cheyenneknél kizárólag a Bátraknak, vagy Őrült Kutyáknak nevezett féritársaság tagjai használhatták. 

img_6873.JPG

Mi pisztácia héjból fűztük a saját csörgőt(Gyöngy által).

A Kutya Katonáknak nevezett férfitársaság egyik jelvénye volt az ún. bot-csörgő vagy pata-csörgő. 

img_6848-collage.jpg

Bal oldalt saját készítésű csörgő, jobb oldalt a könyv rajza.

Bőrből formált gömb alakú csörgőket is használtak, amelyek elkészítését két nyersbőr körlap összevarrásával kezdték. 

Nagy Imre - Indiánok

Gyöngy szakértelme, segítsége, maradék, színes bőrei és a nagy nyers kecske bőre nélkül bizony nem sokra mentünk volna. Ezúton is hálásan köszönöm.

img_6853-collage.jpg

Pisztácia csörgő fűzése.

img_6841-collage.jpg

Nagyon egyedi és színes lett mindenkinek a csörgője. Most már minden összejövetelkor használhatjuk. 

img_6813-collage.jpg

Jórészt beszélgetéssel és az alkotással tellett ez a nap. Feltettem egy olyan kérdést is, hogy mit jelent a jelenlévőknek ez a nap, hogy eljönnek hozzám és alkotnak, meditálnak, beszélgetnek. Mivel nagyon sokrétűek vagyunk, a válaszok is sokrétűek lettek. Van aki simán megnyugodni kikapcsolódni jön, van aki azért, hogy kislányának része legyen ebben. Azért a nagy része az embereknek ismeri a szellemi vetületet is és érzékeli a fontosságát ezeknek az eseményeknek. 

A szombati napot követően, vasárnap az Őserő Köre rendezésében vehettem részt egy  Sámánhangok és együtt dobbanás nevű mély, dobos, sámán szertartáson. Ez volt nekem az igazi betetőzése az Imádságos Boldogasszony napnak. Fantasztikus ZENgés és EGYség jellemezte az összejövetelt. 

Szólj hozzá

Boldogasszony Kézműves Neo-sámánság