Csalánlé
Dr. Jánosik Zsuzsa nénitől tanultam ezt a varázs italt. Egyszerű gyógymódja a csontritkulásnak, csonterősödésnek. Mindenhol ott van. Felkínálja magát, hogy észrevegyük, ne irtsuk! Ráadásul ezzel az egy procedúrával és szedéssel két legyet ütünk egycsapásra. Mert gyógyító lé és kenyér kence is kikerül belőle.
A csalánra azt mondják, hogy haragos zöldű. Nekem csak üde. De a harag dologban van valami. Rövid távon csökkenti a haragos ember eme tulajdonságát, de hosszútávon, vagy túlzásba víve éppen hogy haragosabb, mérgesebb, dühösebb lesz.
Leszedem a hajtás csúcsokat - kb. egy összmarokkal - és ezt keverő gépbe teszem. 2 dl vízzel felöntöm.
Aztán legnagyobb fokozaton addig járatom a gépet, amíg teljesen szétüti a rostokat.
Ezután szitán átszűröm. Ha fém szitával dolgozunk, ne hagyjuk túl sokáig sem a lében bent, sem a szitában a csalán masszát. Éppen így igaz az edényre is, amelybe most én a levet szűrtem.
A massza ízesítéséről még írok.
Ilyen csodás mélyzöld színű a lé. Még merengeni is jó rajta. A hab változása a tetején meseországba repít.
Egy héten egyszer-kétszer ajánlom fogyasztani. Amíg rálelünk a természetben.