2018. már 03.

Csalán tea

írta: P.Gabriella
Csalán tea

img_2797.JPG

Minden évben veszek legalább egyszer egy egy hónapos tisztító kúrát a gyógynövények erejével. Általában márciusban és októberben.

Aki el nem maradhat az a Nagycsalán (Urtica dioica). Nemcsak mérete, hanem tudása alapján is kiérdemelte a NAGY  nevet. Nagysága nemcsak gyógyító tudásában rejlik, hanem személy szerint hiszem, hogy az emberiség megmentője is lehet. Étkezésként és szövetnek felhasználva is hasznos. 

Már alig várom, hogy rostjaira bontva egyszer kipróbálhassam fonal és szövet készítését belőle!

img_2799.JPG

De visszatérve a teához...egy hónapig minden reggel éhgyomorra iszom. Pár levelet, vagy ha össze van törve a levél, akkor egy nagy csipettel teszek egy bögrébe és 80 foknál nem melegebb vízzel leforrázom. Letakarom és 10-12 percet hagyom állni. Ezután ízesítés nélkül fogyasztom. Minden gyógyteánál fontosnak tartom, hogy ízesítés nélkül fogyasszuk, mert ezzel már vegyileg beavatkozunk a hatóanyagába. Vannak teák, ahol kihűlve gey kis méz csak erősíti a hatást.

Lelki hatásait teintve jó azoknak, akik haragosak. De túlzásba sem szabad vinni, mert tűzereje éppen az ellenkezőjére is fordulhat. Mint mindenben itt is az egyensúly a fontos. Erős férfi jellege van. 

Ördögűzésre és védelemre is használták.

A kertben mindig kell hogy legyen egy nagy csalános. Katica bogárkáink búvőhelye.

img_2796.JPG

A csalán nagyon sokoldalú növény. Szinte fel sem tudom sorolni, hogy mennyi mindenre használják. Először is vizelethajtó, ezáltal aztán vértisztító keverékek alkotórésze. De gyulladáscsökkentő is, és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

nagycsalan.JPG

Kép a könyvből

Magas  C-vitamin tartalma, ásványi anyag tartalma, gazdag növényi fehérjében. Használják még reumás megbetegedéseknél, úgy, hogy a fájó testrészt összecsípetik csalánnal. 

- Úgy mint a mesében, amit meséltél?

- Igen valahogy úgy, de gyóggyteának vagy ülőfürdőnek is elkészítik. Még hurutos megbetegedésekre, köhögés csillapítására is jó, magas vérnyomás csökkentésére és sok helyen, más növényekkel, vagy önmagában, sebek kezelésére.

Aztán még nem is beszéltünk a gyökeréről. Azt meg az idősödő férfiak használták megelőzésre.

- Mit kellett nekik megelőzni?

- Hát? A prosztatagyulladást, vagy a jóindulatú dülmirigy megnagyobbodást.

Nagyfenyvesi László - A völgy - gyógynövénykönyv

Ajánlom Jánosik Zsuzsa néni filmjét is ehhez, mert nemcsak a csalánról, de a lelki dolgokról is sokat megtudhatunk tőle. 

Szólj hozzá

Gyógyítás Gyógynövény