2018. jan 06.

A békakirályfi

írta: P.Gabriella
A békakirályfi

avagy lehet hogy szemüveg kellene már?

bekakiralyfi.JPG

Fotó - Pagonyi Gabriella

Ma rendezgetés közben sikerült előkukáznom egy ilyen szép béka fejet. Zsolnay Eozin darabja.

Mi is juthatott volna eszembe róla, mint a királylány, aki csókkal varázsolja vissza királyfivá a békát.

Hmmm...

Erre találtam egy nagyon édes mesét...

Az aranyhal és békakirályfi jó barátok voltak. Együtt ütötték el az időt, arra várva, hogy velük is megtörténjen az amit a többiekről olvastak a családi legendáriumban és a mesékben, vagyis a csoda. Naphosszat a nagy kerek kövön ült a béka királyfi, és mellette úszkált az aranyhal.

Beszélgettek, nevetgéltek, néha fogócskáztak a vízben, de a királyfi sietett vissza a kövére, nehogy elszalassza a királylányt, hiszen akkor élete végéig béka marad, és soha nem kerül be a nagy családi könyvbe sem. Borzasztóan szeretett volna már ott feszíteni ő is a többi királyfivá változott testvér között, de bizony ez eddig csak álom maradt.

Az aranyhalnak nem voltak ambíciói, ő pontosan megelégedett azzal, hogy bárkinek tud 3 kívánságot teljesíteni, de csak, és szigorúan olyat, ami nem okoz másnak fájdalmat, vagy kárt. Ő tehát nem aggódott, nem idegeskedett, hiszen tudta, hogy előbb utóbb valaki kifogja és akkor - ha meg nem eszi és elengedi - teljesíti amit kér.

Nyugtatgatta ideges barátját és nevetgélt annak aggodalmán.

- De hát téged így is szeretnek. - mondta neki.

- Ugyan, ki szeretne egy békát, még ha koronás feje is van? - mordult rá amaz.

- Látom rossz a kedved, akarod, hogy néma legyek?

- Nem, beszélgess csak velem, mert te vagy az egyetlen barátom, aki nem csak kérdez, hanem meg is várja a választ - ütött meg békülékenyebb hangot a béka.

Aztán hirtelen izgatott lett. Feszengeni kezdett a kövön, igazgatta a koronát a fején kidüllesztette a mellkasát, és a szemeit, izgett - mozgott.

- Naaa, mi történt? - kérdezte az aranyhal.

- Psszt!!! maradj csöndben, de ne menj el, mert ott jön a szépséges királylány és szeretném, ha szemtanúja lennél a csodálatos átváltozásomnak - súgta a béka, és lélegzetvisszafojtva várta a királykisasszonyt.

Jött is sebesen a szépséges leány, ruháján csak úgy szikrázott a napfény, karcsú és gyönyörű volt. A békakirályfi be is hunyta a szemét - mert így olvasta a könyvben otthon,hogy a királylány felkapja és megcsókolja, ahjjj de nagyon várta ezt a pillantot már - csókra csücsörítette a száját és várt.

De nem történt semmi.

Pedig a királylány ott volt a patakparton ezt jól hallotta, és azt is, valakit puszilgat.

Gyorsan kinyitott a szemét, és akkor látta, hogy bizony a legjobb barátját, csókolgatja.

Az aranyhal csak tátogott, levegőt sem kapott ettől a váratlan inzultustól, és esdekelve nézett a barátjára.

- Most mit csináljak? Mond meg? Sose gondoltam volna, hogy vaksi a királylány - szólt elfúló hangon. A békakirályfi már csak legyintett lemondóan, és azt mondta;

- Teljesítsd a 3 kívánságát, de az egyik feltétlenül egy szemüveg legyen.

Mese - A békakirályfi és vaksi királylány 

 

Lehet, hogy nekem is szemüveget kellene húznom...?

Szólj hozzá

ÉN