Fenyő likőr
A téli hónapokban jól jön néha egy-egy gyógyító, melegítő itóka. Nagy a vendégjárás is, így hamar el szokott fogyni.
A fenyő, úgy mint a csipkebogyó magas c-vitaminban. Alkoholban jól kiáznak és nem sérül ez az alkotórész. A fenyő gyulladáscsökkentő. Én most selyemfenyőt használtam. Az eddig kipróbált fenyőfélék mind hatásosak voltak.
Egy tiszta csatos tetejű üvegbe szórtam két összmarék felvágott fenyőtűt (az ágakról leszedtem, hogy ne legyen fanyar íze), egy marék csipkebogyót és két szem szegfűborsot. Ez adja meg majd a likőr ízét .
Felöntöttem édesapámtól kapott jó minőségű pálinkával és bekapcsolva az üvegtetejét a sparhelt fölé helyeztem. naponta rázogatom és két hét múlva megkóstolom. Előfordulhat, hogy egy hónapig is állnia kell, amíg a megfelelő aromát eléri. Ha elkészült mézzel édesítem, leszűröm és tiszta míves üvegben tárolom.