2017. jún 23.

Sarlós Boldogasszony

írta: P.Gabriella
Sarlós Boldogasszony

ceres_istenno.jpg

Zsonganak a kabócák, verőfény, izzó levegő. Mi sem jellemezhetné jobban a nyarat és az aratás ígéretét. Régmúlt időkből visszaköszön nekem egy asszonyi energia, ki előkészítette legfontosabb élelmemet a gabonát. Őt Sarlós Boldogasszonyként tiszteljük. Megvágja a gabona szárát, hogy a nedvesség ne áramoljon már és beérjen, kiszáradjon a termés. 

Árpa, hajdina tönkölybúza, köles

Sok ősi gabona van, mely ízletes, tápláló, mégsem használjuk. Miért nem? Mert nem szoktuk meg. Jobban el kellene gondolkozni azon, hogy mivel tápláljuk testünket? Amellett, hogy jótékonyan hatnak, kevesebbet is kell fogyasztani belőle, mint a fehérített rokonaikból. 

neolitikus_sarlo.jpg

Neolitikus sarló

Nyár és hajnal. Sarlósboldogasszony.

Most indul az aratók eleven koszorúja a táblán.

Arany húrját a domb mögött hangolja már

A nyár nagyasszony napja:

Már benne párállik a pirkadati szélben

A csurranó nyárdéli tűz,

De az orgonalombon még reszket a harmat,

S acél-ifjan csillannak a kaszák.

Sík Sándor: Sarlósboldogasszony (részlet)

 

Ezinu, Ceres, Cerridven, Kore, Lammas.Litha

Minden ősi népnek megvolt a gabonához fűződő Istenasszonya. Soha nem feledkeztek el, hogy hálájukat kifejezzék a termésért. Az adó Istenanyai szeretet kimeríthetetlen, jóságos és bővelkedő. 

 Rusiecki-Żniwiarka, Kolozsvári-Donkó Rebeka, Kun Fruzsina, Kovács Kálmánné Nóri

Az év eme fázisában elérünk egy olyan igazsághoz, hogy: ki mint vet úgy arat. Amit egész évben vetettél, adtál, segítettél, azt most learathatod és bővelkedhetsz. A körforgás nem áll le. Állandó. A gazdaságban is beérnek a gyümölcsök, a termények. Nagyban folyik a befőzés, aszalás.

A gyógynövények garmadája illatozik a mezőkön. Begyűjtésük szent feladat. Sarlós Boldogasszonykor szedett füveknek varázs ereje van, tartja a nép hit. Én is így tartom. :)  Áldozatként is felajánlhatjuk ezen az ünnepen. 

2014-07-12_19_16_44.jpg

Áldott Ünnepet!

16_1.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

Boldogasszony Ünnep