2017. máj 30.

Rózsás szamóca turmix loncvirág mézzel

írta: P.Gabriella
Rózsás szamóca turmix loncvirág mézzel

avagy Istennő ital

dscf2246.JPG

Többször átnézve a címet, lehetne benne érezni egy kis túlzást, de nem. Nem! Nem túlzás az Istennő ital. Mikor a rózsafélék - mert a szamóca is az - illata gyönyörbe ejt, mi mást is tehetnél, mint olyan itallá varázsolod, ami hűen képviseli őket és benned csodát kelt éltre. 

dscf2239.JPG

Háromféle rózsát szedtem. Csipke-, vörös futó- és százszirmú rózsát.A csipkerózsa szirmai, mint szeretet felhők hullottak az asztalra. A százszirmú rózsám (Rosa Centifolia) illata és íze, pótolhatatlan. Tavaly kaptam testvéremtől szülinapomra három tövet és nagy örömmel tölt el, hogy túlélték a kemény telet. 

dscf2240.JPG

Nincs is jobb, mint nyár előjén mezítláb menni a kertben, hallgatni a  madárcsicsergést (még egy eltévedt tücsök is ciripelt - lehet, hogy még kicsit korán volt?) és egy tál pirosló szamócát szedni. Közben lélegezhetek mélyen és arra gondolhatok,hogy ma megbocsátok mindenkinek és ítélkezésmentes leszek. A gondolatra is széles mosolyra derült az arcom. 

 A várakozás jelképe a nyíló rózsa.

Hamvas Béla - Summa Phillosphiae Normalis- ból

A japán lonc (Lonicera japonica) széles hatókörű növény. Antibakteriális és antivirális hatású (staphylococcus aureus, streptococcus B-hemolytic, Escherichia coli, vibrio cholera, salmonella typhi, diplococcus pneumoniae, diplococcus meningitidis, pseudomonas aerurginosa, mycobacterium tuberculosis, and bacillus dysenteriae). Kár lenne tudását veszendőbe hagyni... Rendbe rakja az emésztő rendszer bél traktusát, segít a testnek a mérgek ürítésében, le viszi a lázat, antioxidáns, fogamzásgátló hatása is van. Ezért nem ajánlom gyermek áldásra váróknak!


dscf2256.JPG

Rózsás szamóca turmix lonc mézzel

A turmix gépbe tettem egy nagy marok szamócát, egy marok vegyes rózsaszirmot és 2 evőkanál nagyon összesűrűsödött japán lonc mézet. A mézet tavaly készítettem. Egy pohár vízzel feleresztettem és összeturmixoltam. Csodás illata volt a kinyitásnál! A százszirmú rózsa nagyon magas illóolaj tartalmú.

Szólj hozzá

Ital Gyógynövény