Citromverbéna ( Aloysia triphylla) elixír
Elnevezései még puncskóró, illatos verbéna. Nyugtató, szorongásoldó hatású, anti-candida albicans. Teája segíti az emésztést, enyhe görcsoldó hatású.
Még Egyesült Államok beli tartózkodásom alatt ismerkedtem meg Joanne Weir főzőtudományával.
Az általa rott könyvben van ez a recept. Évek óta keresgélek citromverbéna után, de a múlt évig nem tettem rá szert. Unokatestvérem lepett meg vele. Egy botanikai kiállításon szerezte. Nagy örömmel töltött el. Idén végre olyan nagyra nőtt a bokrom, hogy volt szívem megmetszeni. A megmetszett hajtásokból végre elkészíthettem ezt a finom italt. Vetekszik a limoncello-val. :)
Citrom verbéna elixír
1 1/2 csésze citromverbéna
1 üveg (750 ml) pálinka, vodka, vagy más...
1 1/2 csésze cukor
Egy nagy üvegbe tettem a növényt és az alkoholt. Letakarva 5 napig érleltem.
5 nap múlva 2 csésze vizet felforraltam a cukorral és 5 percig lassú tűzön főztem. Teljesen kihűtöttem a cukorszirupot és a citrom verbéna kivonathoz adtam. Letakarva ezzel is 5 napig állni hagytam.
5 nap múlva leszűrtem és hűtőbe téve, jól lehútve fogyasztható.