Fűszeres, mogyorós, csokoládés, vegán, cukkini kenyér
A cukkini felhasználásának nincsen határa. Ez a süti isteni lett. Tanú rá unokahúgom, aki a főkostolóm volt. Máffinként is megállja a helyét. Akkor talán málnát sütöttem volna még bele és egy ki narancsével s narancshéjjal kevertem volna ki, hogy enyhén hígabb legyen. Nagyon gazdag süti. A földimogyorőt lustaságból használtam, mert törni kellett volna a diót.
HOZZÁVALÓK:
1 ¼ csésze reszelt cukkini (nagyjából 1 közepes cukkiniből)
1 ½ csésze világos teljeskiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
¾ csésze kókuszpálma cukor
¾ csésze cukrozatlan almaszósz
⅓ csésze hidegen sajtokt napraforgó olaj
1½ teáskanál vanília kivonat
½ csésze fél durvára vágott földimogyoró
½ csésze tejmentes csokoládédarabok vagy -forgácsok
20x10-es szögletes sütőforma, sütőpapírral kibélelve
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A lereszelt cukkinit tiszta konyharuhába szedem. A mosogató fölött összeszedem a törülköző széleit, és kinyomok annyi nedvességet a cukkiniből, amennyit csak tudok. Félreteszem.
Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a kardamomot és a szerecsendiót.
Egy közepes tálban összekeverem a kókuszpálmacukrot, az almaszószt, az olajat és a vaníliakivonatot. Ezt a nedves keveréket adom a nagyobb tálba a lisztes keverékhez. Addig keverjük, amíg össze nem áll.
Hozzáadom a masszához a kicsavart cukkinit a mogyorőval és a csokoládédarabokkal együtt. Egyneművé kavarom. A tésztát az előkészített tepsibe öntöm, és elsimítom a tetejét. A sütőformát néhányszor finoman hozzáütögetem a pulthoz, hogy teljesen leülepedjen a tészta.
60-70 percig sütöm, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló/vágókés tisztán ki nem jön. Kiveszem a sütőből, és rácson lévő tepsiben hagyom kihűlni.
JÓ ÉTVÁGYAT!