2023. feb 19.

Lukács Zoltán - Útmutató a fák rendellenességének felismeréséhez

írta: P.Gabriella
Lukács Zoltán - Útmutató a fák rendellenességének felismeréséhez

Mostanában sokszor dőlnek ki fák. A megváltozott nagyon szeles dőjárás nem kedvez a sekély gyökerű fáknak, vagy a domboldalban állóknak sem. De rengeteg változás is befolyásolhatja egy fa életét. 
Például, hogy fákat csoportban érdemes ültetni, így nem fúj akadálytalanul a szél át rajta, rángatva erősen azt.
Vagy a metszés negatívumai is megjelenhetnek. Egy fa rendelkezik azzal a természetétől életrevaló tudással, mellyel szabályozni tudja önmagát. Mekkora gyökere legyen, milyen mélyre, vagy milyen terebélyesen nyúljon el, hogy merre növessze ágait a legkedvezőbb irányba, hogy elég levele és gyümölcse legyen. 
Az ember nagyon sokat tud rontani egy fa állapotán. 
Mivel a fenyők sekélygyökérzetűek, ezért nem ildomos lemetszeni az alsó ágait, mert akkor jobban belekap a szél a tetejébe, így könnyebben dőlésre kényszerítve. 
Vizsgálom a fáimat. Van amire még nem jöttem rá, de a fák elmondják, ha figyelsz. Például van egy ősöreg szilvafám, aminek hadseregként nőnek tövéből a fosókák. A fa elkezdett meghalni. Amikor elkezdtem kivágni a tövében túlburjánzott fosókákat, a fa életre kelt. Viszont a túlzott növekedés a gyökérból nem szűnt meg. Az eredeti fa sem eredeti nyilván, mert nemesítve lett, így lett a szilva. De ha szilvát szeretnék, akkor vágnom kell a gyökérzónából felnövő ágakat. Fel kell tennem magamnak a kérést, hogy a szilva jelenléte kell-e életemben, mert olyan itt, mintha az eredeti őserő próbálna úrrá lenni. 
Arra kérlek, vizsgáld te is a fáidat! 
Próbálj a fával együtt rezdülni. 
Teljesen más nézőpontot veszünk fel ilyenkor, a szokásossal ellentétben.  

Itt található Lukács Zoltán - Útmutató a fák rendellenességeinek felismeréséhez tanulmánya. 

9fcd0d18-89f5-4fc1-b8d3-16ec432702a4.jpeg

Csücske a gyönyörűségnek - Ezüst fenyő (Picea pungens)

Van egy fenyófám, ami elég öreg. Óvó fala a kertemnek. De nincsen semmi baja. Igaz, megmetszve sincsen. Nem messze mellette viszont ugyanakkor ültetett társa, akit rendszeresen metszettek, mert belógott  az útra néhány alsó ága az egyik oldalon, lassan elpusztult. Kivágattam. Ez a különbség.

Ugyanezen az oldalon - a Faápolókén - van egy nagyon sokat mondó teszt. Megkeresheted a telkeden lévő fákat, cserjéket és rádöbbenhetsz milyen gazdag is vagy! Itt találod Mennyit ér egy fa? tesztet. 
Értékelésük az alabbiak alapján történik: 

  • hogy a fa mennyi árnyékot ad
  • mennyi port köt meg
  • milyen a CO2 megkötése
  • mekkora a párologtatása


Az én Ezüst fenyőm rettentő értékes. Én is megdöbbentem. Érdemes-e kivágni tűzifának így? Ha elkezded a tesztet, számodra is kiderül, hogy hogyan értékeld többek között egy fa állapotát és hasznosságát.

Szólj hozzá

Fák Természet