Aloo Gobi (karfiol curry)
Minden Boldogasszony napra, a meghívott embereknek főzök valami zöldséges egytál ételt. Most ezt lestem ki. Mondhatom mennyei lett! Ha teheted, próbáld ki!
Hozzávalók:
400 g lisztesre fővő krumpli, közepes falatokra vágva,
1 nagy karfiol, virágaira szedve,
1 evőkanál római kömény mag,
1 evőkanál curry füszerkeverék,
2 teáskanál, koriander mag,
2 teáskanál katicavirágmag, vagy fekete hagymamag, vagy nigella mag,
1 teáskanál, őrölt fahéj,
1 teáskanál kurkuma,
1 csili paprika, felszeletelve,
4 evőkanál zsiradék,
4 gerezd fokhagyma, összezúzva,
800 g paradicsom, apróra vágva,
1 teáskanál cukor, vagy méz,
só,
1 citrom leve,
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva.
Bulgurral és joghurttal tálaltam.
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Tedd a krumplit egy lábosba és forrástól számítva, takarékon, fedő alatt főzd 5-6 percig. Öntsd le a vizet!
2. Egy nagy tepsibe tedd a krumplit és a karfiolt, a fűszerekkel és a zsiradék felével! Jól keverd össze, majd 45 percig süsd! Félúton keverd újra meg és addig süsd, amíg megpuhul a zöldség és barnulni kezd.
3. Ezalatt melegísd fel a megmaradt zsiradékot egy nagyobb serpenyőben! Add hozzá a fokhagymát! Egy- két gyors keverés és rakd hozzá a paradicsomot, a cukrot, a sót és a citrom levét! Ezután fedő alatt párold puhára!
4. Add a kész paradicsomhoz a sült zöldséget, Keverd meg alaposan - ha kell loccsanthatsz egy kis vizet hozzá -, majd az apróra vágott petrezselymet is tedd bele! Bulgurral kiváló volt és a tetejére egy kanál joghurtot is tettem.