2018. aug 18.

Gilisztaűző varádics tinktúra

írta: P.Gabriella
Gilisztaűző varádics tinktúra

gv.JPG

Gilisztaűző varádics

Nedvesebb, árokparti helyeken terem szívesen. Biciklizés közben könnyen lehet rátalálni. Kevés volt, ezért hagytam magnak, gondolva a jövőre is. Nagyon erőteljes növény! Belsőleg különös óvatossággal ajánlott használni. Kihajtja az orsóférget, de csak rövid ideig lehet használni.

Várandós asszonyok és az áldott állapotot kívánó nők, ne fogyasszák!

Kenőcsnek kiváló! Kenőcsöt készítek belőle. Viszketésre, zúzódásokra, rándulásra, gyulladásra, sebre. Jó rühességre, napégésre, fogfájásra, tumorokra. Görcsre, lázra, bélrenyheségre és orsóféreg kiűzésére kiváló.

Aki szárazon köhög, készítsen finomra őrölt lisztből és a varádicskóró porából, levest, egyen belőle gyakran és a száraz köhögés elmúlik. A váladék távozik, és a beteg jobban lesz, meggyógyul.

Hildegard von Bingen

Női jellegű, bolygója a Vénusz, eleme a víz. 

img_6429.JPG

A felső 20 centit gyűjtöm. Virágot, szárat, leveleket egyaránt használok. 4-5 centisre feldaraboltam.

gv1.JPG

Egy üvegbe tettem lazán és felöntöttem alkohollal. Napos ablakban érlelem, amíg el nem készül.

Egykor úgy hitték, a gilisztaűző varádics meggátolja a test lebomlását - neve a görög athanatos-ból származik, ami halhatatlanságot jelent. az ősi kultúrák egynémelyikében - erős fertőtlenítő hatása miatt - a halottak konzerválására használták, s egy ókori monda szerint a szép ifjút, Ganümédeszt a gilisztaűző varádicsból készült ital tette halhatatlanná.

Az ezeregyegyszáz éves svájci Szt. Gall-kolostor alaprajzán a növényt a gyógyfűkertben lelhetjük fel. E kertért Nagy Károly olyannyira lelkesedett, hogy elrendelte: királyi birtokain a kolostor valamennyi  növényét öltetni kell.

A gilisztaűző varádicsot mint rovarölő és fertőtlenítő szert is széles körben használták; húsvétkor meg a róla elnevezett sodóval leöntött puding készült belőle. 

Levele a szobában fellógatva elűzi a legyeket; zacskóban ruha közé, a szárított gallyakat pedig szőnyeg alá rakjuk a rovarok elriasztása céljából. 

Lesley Bremness - Füveskönyv

 

Szólj hozzá

Gyógynövény