2018. jún 30.

Sötét - Isten

írta: P.Gabriella
Sötét - Isten

c5fe2d25-03d3-4c97-8f4c-c6a29c589024.jpeg

Keresztes Szent János számos bibliai szöveghelyet idéz, például Dávidtól:

"Lehajtotta az eget és leszállt és homály volt lábai alatt. Kérubon haladt és röpült, és a szelek szárnyain suhant. A sötétséget tette rejtekhelyévé; sátora körülötte a sötét felhők és sűrű fellegek." (Zsolt 18,10-12)

Mindez a hit sötétségét jelzi. Azután Salamont idézi:

" Az Úr mondotta, hogy ő lakoznék ködben:" (1Kir. 8,12)

Mindig, amikor Isten ünnepélyesen feltűnik, ködbe burkolózik. Ezután egy Jób könyvéből Való idézet következik:

"Majd felele az Úr Jóbnak a forgószélből". (Jób 38,1)

E sötétség a hit homályát szimbolizálja, melyet az istenség magára ölt, amikor a lélekkel kommunikál. Isten és a hit sötétségként és homályosságként jelennek meg értelmünk számára. 

A sötét éjszaka mindenekelőtt arra van hatással, amit Keresztes Szent János "két belső érzéknek" hív, azaz a képzeletre és fantáziára, a jógában ezek a szankalpa és a vikalpa nevet viselik.

Így folytatja:

" Ezek ketten egymást szolgálják, amennyiben az egyik képzelve gondolkodik, a másik pedig ábrándozva készít képeket a képzeletből. (...) Így azután ennek a két belső érzéknek a feladata, hogy szolgálatba álljon az elmélkedésnek, amennyiben ez nem egyéb, mint az említett tehetségek műhelyében készült és alakított képek és alakok révén való okoskodás. Ily módon képzeljük például magunk elé Krisztust a kereszten vagy az oszlophoz kötve vagy más körülmények között; vagy Istent, nagy fenségében trónon ülve; vagy elképzeljük a mennyei dicsőséget valami csodaszép fény alakjában s más hasonló dolgokat akár emberieket, akár istenieket, amennyiben azoknak terén a képzeletnek egyáltalában szerepe lehet. Ha a lélek el akar jutni az Istennel való egyesüléshez, akkor mindezeket a képeket és benyomásokat ki kell magából ürítenie s ezen érzék szempontjából is teljes sötétben kell maradnia."

Majd nemsokkal később:

"Akik tehát Istent ilyenféle alakok segítségével igyekeznek elképzelni, például, mint valami nagy tüzet, vagy fényt, vagy másvalamit, nagyon messze maradnak tőle" 

 

Sziddbésvaránanda szvámi - Hindú bölcselet és kármelita misztika

A Magyar Hüperion című folyóiratból, VI. évfolyam 1 szám 2018. tavasz. Fordította:Umenhoffer István.

s_2.JPG

Szász Ilma - Az élő fény árnyéka című könyvéből fotóztam.

Szólj hozzá

Hit