Pitypang méz
Régebben Maria Treben főzéses pitypang szirupját készítettem, ami cukorból van. A hatóanyag úgy is megvolt benne, de ezt a fajta eljárást kíméletesebbnek és egészségesebbnek tartom.
Legalább két összmarék pitypangvirágot, leöntöttem 1 l vegyes virágmézzel. Eléggé összeáll a méztől és kevésnek tűnik a virág, de nem az.
Egész nyárra napos ablakba teszem (kívülre), így a nap melege kiforrja a növényből a hatóanyagot, nem beszélve az energiáról, ami belekerül. A nyár folyamán többször felrázom, felkeverem.
A készítmény gyógyhatásai:
Nagy hatással van a májra, epehólyagra, gyomorra és a vesékre, de más szerveket is serkent. Közepes kategóriájú antibakteriális adottsága van. Serkenti az immunrendszert. Jó a légzőszervi megbetegedésekre: köhögésre, fájó torokra. A C, B-vitaminok, kálium, magnézium, kálcium, vas forrása.