2018. már 09.

Gyermekévek

írta: P.Gabriella
Gyermekévek

make-believe-make-home.jpg

Hogyan tanulnak a gyermekek? 

girl-playing-doctors-with-teddy-bear-136379914440903901-130430122406.jpg

Minden Lélek egyedi programmal, lehetőséggel és az ehhez szükséges szellemi, lelki és fizikai erőkkel, adottságokkal születik le. Nem lehet egy gyermeket sem, egykalap alá venni. Korai években az Édesanyától kapja  a programozást, később már Édesapja, testvérei, nagyszülei is hatással vannak rá. Ha kiegyensúlyozott az anya, mosolygós, akkor a gyermek is nagy valószínűséggel az lesz.  Tanul. Tanul az utánzás alapján. Mint ez a macska kölyök is a képen.

1514806785_maxresdefault-738x415.jpg

Les és utánoz. Jól figyelj, hogy mit mutatsz neki! Mire tanítod akkor is, ha éppen mérgelődsz, másokat szidsz, vagy elégedetlen vagy az életeddel és szóvá is teszed úgy hogy hallja. 

A gyerekek szeretik hallani az igazat. Tudhatnak a születésről a halálról. Hogy mindegyik az élet része.

Meg kell tanulniuk, hogy az étel úgy kerül az asztalukra, hogy azt elvesszük egy élőLÉNYtől. Mindegy hogy állatnak, vagy növénynek hívjuk. Tanítsd meg és mutass példát is abban, hogy takarékoskodsz a vízzel, mosószerrel, csomagolóanyagokkal, az étellel és nem költöd felesleges dolgokra a pénzed! Tanítsd meg az élményszerzésre!

cooking-play3-288x288.jpg

A varázs játékhoz nem kellenek különleges eszközök. Elég egy porszívós doboz, amiből aztán különféle járműveket alakít ki. A konyharuhából varázsköpeny, a konyhai fogó kesztyűből kardot tartó erős kéz, anya csizmájából és kalapjából Robin Hood szerkó lesz. Néhány méter anyagból, vagy takaróból sátor lesz, ha az asztalt lefeded. A szülök, nagyszülők megunt ruháiból, kiegészítőiből felnőttesdit is tud játszani. Elég egy doboz az összes kacatnak. A konyha alsó fiókjában temérdek kincs rejtezhet. Műanyag, vagy fa dobozok, főzőkanalak, kidobásra ítélt fedő... Ezeket egymásba rakosgatni, ki-be tenni a dolgokat belőle, ritmust verni, mind móka, ráadásul anya ügyelő és szeretettel teli pillantásainál. 

news_8861_10779_blogpostplay.jpg

Később apa fúrás faragásában segíthet, vagy nagymami kötését, főzését gyakorolhatja, vagy nagypapi kirándulásait, vagy metszését élvezheti. Mindenképpen akár kicsiben is tanítsd meg, hogy ültessen. Elég egy bab mag is, mert abból már ráérez az élet értelmére. Nem kell különóra, nem kell anyagi fedezet ahhoz, hogy csillogó, nyitott, értelmes gyermeket neveljünk. 

letoltes_19.jpg

Hagyjuk, hogy fantáziája elragadja és ne szóljunk, ha lila fát rajzol. Sőt óvónéninél is védjük meg. Mert ő így látja. Tanítsuk meg gondolkodni és keresni azokat a dolgokat, amik érdeklik. Mutassuk meg, hogy mire valók a tudomány vívmányai, ne tiltsuk! A tiltás fél megoldás, mert általában még jobban érdeklődnek majd a tiltott dolog után.

Ha gyermeked fura dolgokkal, álmokkal, nézőponttal jön hozzád és nem tudod megoldani, vidd el olyan emberhez, aki segít neki (látó, gyógyító..), mert valószínűleg lát olyan dolgokat, amit egy átlag ember nem. Sok kínlódástól, szégyentől kímélheted meg a későbbiekben. Egyre több ilyen gyermek érkezik és érkezett már jó ideje. 

Gyermeket vállalni felelősség is, nemcsak öröm. De a Te gyermekednek, Te vagy a legmegfelelőbb szülő ezt ne felejtsd el!

Szólj hozzá

Család Gyermekek