2018. már 09.

A kert, mint élő világ

írta: P.Gabriella
A kert, mint élő világ

647464377_780x439.jpg

Itt a tervezés, de inkább már a megvalósítás ideje. Én is nagy változások előtt állok. Fejben már tervezem a leendő kertem... 

1-spirn-sia-marnas.jpg

Rátaláltam közben erre a csodálatos kisfilmre, mely Swen-Ingvar Andersson, tájkertész Marnas-i kertjét mutatja be. Mindig rám találnak a csodák. Ami a fejemben, az egyszer megjelenik az életemben is. 

brev_layout.jpg

Ha vagy olyan szerencsés, hogy most kezdesz egy új kertbe, vagy olyan helyre költözöl, ahol vannak már fák, növények, ne láss mindjárt neki kivágni, felásni, nyesni, tépni, gazolni! Figyelj először!

sia_2l.jpg

Figyeld és hallgasd a fű növését, a növényeket, ahogy elfoglalják helyüket a természetben. Hangolódj az alattad lévő Élő Földre, a természet lényeire. Less meg egy sünit, egy békát, vagy egy gyíkot! Figyeld meg, hogy hová, milyen madarak raknak fészket! Gondold közben ki, hogy igényed mennyire valós! Ha letisztultak képeid, annyira avatkozz csak bele a kertbe, amennyire nagyon muszáj! Lassan - mint ahogy a természet is nő -, kezdj bele, hogy otthont varázsolj belőle, néhány apró változtatással. Próbálj meg hozzá újrahasznosított tárgyakat, alapanyagokat használni! Ne felejtsd el, ez a természet! Együtt kell rezdülnöd vele! Hagyj háborítatlan helyeket, fészkeket, ahol az állatok menedékre lelnek. Ha már van ilyen, ne háborgasd, mert ott már a természet láthatatlan lényei teret foglaltak maguknak. Egy kiszáradt fa is lehet a kert éke. Futtasd be rózsával, vagy borostyánnal!

dsc07422-350x437.jpg

A gyerekeid, vagy unokáid biztos élvezni fognak egy rejtett zugot, ahol aztán kedvükre heverhetnek, felvéve a kapcsolatot az élő világgal.

173507_sv.jpg

Ha virágcsokrot szedsz, házad ékesítésére, csak annyit vegyél el, amennyire tényleg szükséged van. Rendezd a természettel megegyező formára, hogy itt is visszaköszönthesd Őt a Nagy Anyát, a Természetet.

Könyvajánló: 

csm_307953_fca7d952f8.jpg

517ir_kfsjl_sx322_bo1_204_203_200.jpg

Szólj hozzá

Természet Kert