Rózsaszín szappan
Már a múlt év második negyedében elterveztem, hogy elkészítem ezt a szappant. De most jött el az ideje.
Találtam egy jó receptet, de útközben elveszítettem. Ezért újat kellett kitalálnom.
Nyár elején összeállítottam a macerátumot hozzá, cickafarkból és rózsából. Egész nyáron napos ablakban tartottam.
A cickafark nagyon jó hámosító, összehúzó, regeneráló, fitoösztrögénnel és antioxidánsokkal ellátott növény. Rozaceás és érzékeny bőrre kiváló.
A rózsa tisztítja a bőrt, antibakteriális hatású, nyugtató és az ekcémás bőrre gyógyír. Gyorsan gyógyítja a kisebesedett bőrfelületeket.
Aztán közben megvásároltam a hozzávalókat, amik elég drágák voltak, de utólag a szappan mennyisége kárpótol.
A rózsaszín agyag (amitől a színét is kapja a szappan), a már kissé elnyűtt bőrnek is vitalitást ad. Hámlasztó, mérsékelt vízmegkötő, méregtelenítő, bőrmegújító és magas ásványianyagtartalmú.
A ricinusolaj, hidratáló, puhító, sebgyógyító, lágyító hatású.
A geránium olaj kellemes illata mellett antibakteriális, gombaölő, vérzéscsillapító, sebgyógyító, kiegyensúlyozó, faggyútermelést szabályozó, feszesítő, belélegezve antidepresszáns, hangulatjavító.
A fagyasztóban volt még saját kecsketejem, amit jónak láttam felhasználni ehhez. A kecsketej természetes forrása az alfa-hidroxy savnak, mely kíméletes hámlasztó, így segíti az új bőr képződését. Magas ásványianyag tartalmú. A kecsketej Q10 koenzimet és több, mint 70 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Könnyen behatol a bőr mélyebb rétegeibe is.
Ehhez a fagyott tejhez kevertem hozzá a nátrium hidroxidot (NaOH), ami a lúg. Kisadagokban, türelmesen kevergettem, míg egynemű nem lett. 21 fokot mértem a hőmérővel.
Közben a zsírt
és a macerátumot összekevertem a ricinusolajjal és felmelegítettem. Lehűtöttem 22 fokra. Fontos, hogy a lúgos tejnek, vagy folyadéknak egyenlő hőmérsékletűnek kell lennie a zsiradékkal. Óvatosan összeöntöttem és elkevertem a műanyag kanállal. Átváltottam botmixerre és habosra kevertem az elegyet. Beletettem a rózsaszín agyagot, az E-vitamint és a geránium olajat. Simára, sűrűre kevertem a botmixerrel és sütőpapírral kibélelt négyzetes formába öntöttem.
A lúg és tej keveréséhez műanyag kesztyűt húztam és kötényt kötöttem az esetleges balesetforrások elkerülése végett.