2018. jan 16.

Lelkiismeret-furdalás

írta: P.Gabriella
Lelkiismeret-furdalás

54500.jpeg

Az éjszaka közepén erre a szóra ébredtem. Mi a...? Miért jött ez? Nincsenek problémáim, megoldatlan dolgaim a lelkiismeretemmel... Általában ha fel is merül a feldőlése, hamar helyre tudom állítani. Viszont igen sok embertől hallottam mostanában ezt a kifejezést. Elgondolkodtam, hogy mit is jelent maga a szó?

A magyar katolikus lexikon szerint a lelkiismeret jelentése: 

lelkiismeret (gör. szüneideszisz, lat. conscientia): az értelem aktusa, ítélet, mellyel a személy a jó egyetemes ismeretét egy meghatározott helyzetben alkalmazza. A jelenben azáltal teszi ezt, hogy cselekvésre vagy a cselekvés megtagadására indítja az akaratot; a múltra vonatkozóan úgy, hogy visszatekintve megítéli a cselekedetet vagy magát a személyt, aki azt elkövette; a jövőre vonatkozóan úgy, hogy eligazít a további döntésekben. - A lelkiismeret az erkölcsiség alapfeltétele. Jóllehet a lelkiismeret elaltatható és megölhető, létezése nem kérdéses. A vallástörténészek és a néprajzkutatók szerint minden népnél ismert tapasztalat...

 A wiki szótár szerint ez: 

A legbelső igazságérzet; a jó és rossz megkülönböztetésének és a valóban helyes megoldás kiválasztásának képessége a legnehezebb helyzetben is annak ellenére, hogy ártó szándékok más felé kényszerítenek. Engedelmesség az érzéknek, amivel az ember a saját tetteinek erkölcsi helyességét megítéli.

Szerintem:

A lelkiismeret két szóból áll. A lélek és az ismeret. Milyen szép! Máris tudjuk mit jelent. Vagy mégsem? 

1cf28e866d0deebb05dcf389117d4eb2.jpg

A Lélek a Legfensőbb ÉN. Ő az értelem. Ő az isteni sugallat, a megérzés. Szeretetből táplálkozik és azt adja ki magából.

the-good-and-the-bad-things.jpeg

A lelkiismeret, amikor megismerem a Lelkem. Ha szerinte élek tudom mi a jó és rossz és azt meg is tudom különböztetni egymástól (lsd. fent). Ez az, amikor már nem a dualitáson van a lényeg, hanem a megértésen. Lelkem tudja az igazságot. Hozzá kell forduljak, benne kell keressem a megoldásaim. Amikor megismerem a lelkem, megismerem a helyeset is. 

A rossz vagy a jó elkövetése között nincs más különbség, mint a lelkiismeret nyugalma vagy háborgása.

Honoré de Balzac

 

buntudat.jpg

A lelkifurdalás annak a jele, hogy a jellem nem nőtt fel a tetthez. 

Friedrich Nietzsche

Ha ennek az érzésnek ellentmondok, rosszul döntök - és jó esetben már tudom is, hogy így van -, akkor bekapcsol a lelkiismeret furdalás. Mikor az  általam teremtett félelem, a berögzült sémáim, az eszem, a kis én szerint döntök, akkor lép elő ez az érzés. Képesek vagyunk hatalmas elementálokat, démonokat teremteni önnön magunknak. Ebből egyedül nagyon nehéz kikecmeregni. De ha már nálad is megjelent a lelkiismeret furdalás, akkor figyelj oda rá! Keress meg valakit, aki segíteni tud benne, hogy felismerd a korlátaid, ami megakadályozza, hogy Legfelsőbb Lényed szerint tudj dönteni! Ez azért is fontos, mert a furdalás egy kínzó érzés. Hosszú távon - de akár röviden is - megbetegít. 

 Nincs csapás szörnyűbb, mint amit ember önmagára mér.

Szophoklész

Szólj hozzá

Álom Tanítás