2018. jan 09.

Illúzió

írta: P.Gabriella
Illúzió

lor_003_bk_finalcmyk-achtergrond-bomen1.jpg

 A májá szanszkrit szó és varázslatot jelent. A metafizika azt mondja, hogy ez az egész látható világ varázslat, májá, mert semmi, amit az ember érzékeivel tapasztal, nem valóság. Ha a lény éber, nem is káprázik el, csak ha alvajáró. Ezért az érzéki világ, amely valóságosnak látszik, nem egyéb, mint az alvajáró lény káprázata. Tárgyi valóság nincs. Mindaz, ami külsőnek látszik, a nem éber lény önvarázslata. A világ nem hely, hanem állapot. És ez az állapot a varázslat, a májá.

Hamvas Béla - Májá

4kvark.jpg

- ...ahogy az atom mélyére hatolunk és egyre kisebb és kisebb részecskéket találunk, az derül ki végül; nincsenek is részecskék...a szubatomi részecskék talán egyszerűen csak vibráló energiahullámok?

- Így van! Nincs tömegük. Semmi.

- Lényegében  mindennek az építőköve a semmi.

- Minden csak illúzió.

Miért éppen Alaszka? filmrészlet (Chris és egy fizikus között)

q5wyewk.jpg

A májá, az illúzió elfedi lelkünket és rátelepszik. A mágia kell ahhoz, hogy megismerjük az igazat és mi irányíthassuk életünket a megváltásunkhoz.

Hogyha semmi megfogható nincs a világon; ha a föld amin járunk, puszta káprázat; ha  a valóság voltaképpen nem létezik...mi marad nekünk? Milyen támpontunk marad? 

A mágia.

Hiába keressük az anyagot, kisiklik a kezünkből. Talán nem hangzik túl vigasztalóan ez, de folytatom. Mi az irracionális magassága? A titokzatos irányítószáma? 

Pontosan.

Miért éppen Alaszka? (Chris monológja)

 

Szólj hozzá

Élet Mágia