2017. sze 04.

Kisboldogasszony - Babba Mária ünnepe

írta: P.Gabriella
Kisboldogasszony - Babba Mária ünnepe

1f164e6855605f6a81e77d2c6ce93d8e--holy-mary-paintings-for-sale.jpg

Idén hamar útra keltek a fecskék, gyönyörű ficsergő Fénymadaraink. Már az Új kenyér ünnepe táján gyülekeztek, beszélgettek sajátos fecske nyelvükön, hogy  menjünk, vagy maradjunk még? De aztán elmentek. Egy falumbéli szerint azok nem a mi fecskéink, hanem északabbról jönnek. Igazsága lehet, mert nálunk még a fiókákat etetik az eresz alatt. Talán hosszú ősz lesz? A régi hagyomány úgy tartotta, hogy a fecskék megvárják és köszöntik Kisboldogasszonyt, ezért hívták még Fecskehajtó Kisasszonynak is. Elröpülnek a Fénnyel és hamarabb sötétedik. Lassan-lassan beköszönt az enyészet ideje. Kicsit hűvösebbek az éjszakák, így a  nappalok is. 

kubinyi_anna_ima_textilje.jpg

Kubinyi Anna ima textilje

Csíksomlyó környékén Babba Máriának hívják, Szép Máriának. A fenti textil képen is a Csíksomlyói dombokat ábrázolja a művész. Tetején áll Mária. Az alábbi filmfelvételben Ilona gyönyörűen mesél Babba Máriáról. Ő ott növekedett fel, azon a vidéken, szintúgy Mária is, aki gyönyörű kerámiáival szívet dobogtat. 

dsc03256.JPG

Petrás Mária - Babba Mária kerámiája

259_babba_maria_90x60_akril.jpg

Dávid Júlia - Babba Mária

Az orthodox egyház ezen a napon ünnepli Theotokos-t, azaz az Istenszülőt. Mert életében erre lett felkészítve. Szülei kisgyermekként felajánlották már a templomnak, hogy itt minden szinten befogadóvá váljék és felkészült legyen az örömhírre. 

6a0877ef021623e5367007a9f5a3c983--catholic-art-religious-art.jpg

Nekem ő megtestesíti az anyaságot, a befogadást és egyben az elengedést is. A szűziességet, főként lélekben. 

Szólj hozzá

Boldogasszony Ünnep